Beelden Rode Weeshuis voorzien van mondkapje: “Serieuze boodschap”

nieuws
Foto: Elzo Smid

De beelden die bij het Rode Weeshuis staan tussen de Oude Ebbingestraat en de Oude Boteringestraat zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag voorzien van op maat gemaakte mondkapjes. Het gaat om een grap met een serieuze ondertoon.

De twee beelden stellen twee weesjes voor. Het zijn afgietsels van de beelden bovenop de entreepoort van het complex die tot de oudste sculpturen van de stad behoren. “Het is een geintje”, vertelt een bewoner. “Maar wel een geintje met een serieuze ondertoon. We zijn nog lang niet van het coronavirus af. Ik merk bijvoorbeeld helemaal niets meer van het houden van anderhalve meter afstand.”

Veel buren van de bewoner zijn senioren. De beelden stellen kinderen voor. “Dus het symboliseert een beetje de verantwoordelijkheid die de verschillende generaties naar elkaar toe hebben. Pas later besefte ik dat wezen natuurlijk kinderen zonder ouders zijn. Dus dat maakt het extra wrang. Ik wil mensen er aan herinneren dat ze voorzichtig moeten zijn. Als je eenvoudige regels al moeilijk vindt om na te leven, dan moet je zorgen dat er niet nog strengere regels komen.”

Deel dit artikel: