Statenfractie D66: te vroeg voor conclusies

D66, de partij van gedeputeerde Fleur Gräper, vindt het te vroeg om nu al conclusies te verbinden aan het alsmaar stijgende tekort bij de Zuidelijke Ringweg.

De Zuidelijke Ring zou oorspronkelijk zo’n 400 miljoen euro kosten. Vorige week werd bekend dat de aanleg misschien wel 375 miljoen euro duurder is. Het verlies moet gedekt gedeeltelijk worden uit zogenoemde RSP-pot, compensatiegeld voor het niet doorgaan voor de Zuiderzeelijn. Maar daar moet de verdubbeling van de N33, de Wunderline naar Duitsland en de aanleg van het spoor naar Stadskanaal betaald worden, die gaan dus, geheel of gedeeltelijk, niet door. Maar voor conclusies vindt D66 het nu te vroeg.

Prof Hertogh, die ook bemiddelde bij de zuidelijke ring, kreeg het in Amsterdam voor elkaar om het contract te ontbinden en het rijk paste ook het verschil bij. D66 rekent nu, voor Groningen op het Wopke-Wiebesfonds.