Microscopische ‘katten van Schrödinger’ kunnen zwaartekrachtsgolven vinden

nieuws
Foto: Danja de Jonckheere

Wetenschappers Anupam Mazumdar en Steven Hoekstra van de Rijksuniversiteit Groningen hebben meegeholpen aan de ontwikkeling van een nano-kristal, wat gebruikt kan worden om zwaartekrachtsgolven te meten.

De nano-kristallen die hiervoor gebruikt worden, zijn zo opgesteld dat ze magische dingen lijken te doen. Eén deeltje kan namelijk op twee plekken tegelijkertijd metingen doen. het verschijnsel vloeit voort uit de kwantuummechanica, specifiek uit de vergelijkingen van de Duitse Natuurkundige Edwin Schrödinger. Hij omschreef deze theorie aan zijn collega Einstein middels een gedachte-experiment, wat bekend staat als ‘Schrödingers kat’.

Voor het experiment ontwikkelden de wetenschappers een manier om dit fenomeen ‘op te schalen’. Normaal komt het fenomeen alleen voor in subatomaire deeltjes. Door het gebruik van deze specifieke diamanten nano-kristallen, kunnen zwaardere deeltjes dit effect laten zien. Hoe zwaarder de deeltjes, hoe sterker het effect van de zwaartekracht op deze deeltjes.

Dat betekent dat deze deeltjes, gebruikt in een speciale opstellen (een interferometer), gebruikt kunnen worden om op twee plekken tegelijkertijd een verschil in zwaartekracht te meten. Op deze manier kunnen zwaartekrachtgolven waargenomen worden. Sterker nog, de zwaartekrachtgolven die de opstelling kan vinden kunnen 4000 keer kleiner zijn dan de zwaartekrachtsgolven die tot nu toe gemeten konden worden.