Afschaffen slavernij herdacht en gevierd op Keti Koti

Precies 157 jaar geleden werd de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen afgeschaft. Dat wordt jaarlijks gevierd op Keti Koti.

In Groningen gebeurde dat met een bijeenkomst in het Forum en daarna met een stadswandeling langs sporen van het slavernijverleden in de stad. “Men denkt altijd aan het slavernijverleden en de betrokkenheid  aan Amsterdam, Middelburg, maar Groningen blijkt dus ook een hele belangrijke betrokkenheid te hebben gehad,” vertelt Roberto Refos van het burgerinitiatief Keti Koti Groningen. “Dan is het ook goed dat men daarvan bewust is.” Hij hoopt dat er in de toekomst vaker evenementen als deze plaatsvinden waar mensen kunnen leren over de slavernij.

Ook voor dichter N’ghitti Saro is Keti Koti een belangrijke dag. “Deze dag betekent voor mij het verleden een gezicht geven, met name mijn eigen voorvaders.” Ze merkt dat er na de Black Lives Matter beweging wel een verandering is. “Om een concreet voorbeeld te geven: premier Rutte heeft nu iets in mijn ogen positiefs gezegd over Zwarte Piet. Ik denk dat er in die ‘witte wereld’, waar weinig minderheden zijn, er echt ogen geopend worden dat er reden is voor verandering.”