UMCG doet onderzoek naar piekeren bij gevoeligheid voor depressie

nieuws
Foto: johnhain via Pixabay (CC 0.0)

Het UMCG start een onderzoek naar het effect van therapeutische technieken op herhaaldelijk negatieve gedachten. Deze spelen een belangrijke rol in de gevoeligheid voor depressieve terugval.

Ook wanneer een depressieve periode voorbij is, hebben mensen met een gevoeligheid vaak last van aanhoudende negatieve gedachten. Ze piekeren herhaaldelijk en bijna automatisch negatief over zichzelf, over hun toekomst, over de wereld. Om dit tegen te gaan worden twee technieken onderzocht: mindfulness en fantaseren. Hoewel eerder onderzoek heeft aangetoond dat deze technieken werken, weten onderzoekers nog niet precies hoe ze werken en welke techniek voor wie het meest geschikt is.

Onderzoeksdeelnemers oefenen met beide technieken, dus met zowel mindfulness als positief fantaseren. Dit maakt het mogelijk om te onderzoeken welke techniek het beste werkt voor wie. Daarom worden ook individuele kenmerken van de deelnemers in kaart gebracht. Mensen tussen de 18 en 60 jaar, die twee of meer depressieve episodes hebben ervaren in de afgelopen tien jaar en momenteel niet dagelijks antidepressieve medicatie gebruiken, kunnen deelnemen aan het onderzoek. Daarnaast wordt er ook gezocht naar deelnemers die nooit eerder depressief zijn geweest

Deel dit artikel: