“Kans op fraude bij universiteitsverkiezingen”

nieuws
Bron foto: Elin Stil

Fraude plegen tijdens de universiteitsverkiezingen is vrij eenvoudig. Dat stelt De Vrije Student in de Universiteitskrant.

Studenten kunnen sinds deze week online stemmen voor de verkiezingen van de universiteitsraad en de eigen faculteitsraad. Hiervoor heeft iedere student een mail ontvangen met toegang naar stemomgeving WebElect. Klik je op de knop ‘kies nu’, dan kom je uiteindelijk in de stemomgeving terecht.

Het probleem ontstaat als je de directe URL naar jouw WebElect-omgeving met iemand deelt. De URL bevat namelijk zowel je gebruikersnaam als je wachtwoord. Daardoor hoef je niet in te loggen om op de stempagina uit te komen. Als je de URL dus kopieert en de link met iemand anders deelt, dan kan ook die persoon zonder moeite in jouw stemomgeving terecht.

David Jan Meijer van De Vrije Student zegt: ‘Omdat ik nu weet hoe de gebruikersnaam en wachtwoorden eruit zien, zou ik een programmaatje kunnen schrijven dat mij de inloggegevens van alle studenten voor WebElect geeft. Daarmee zou ik in principe voor iedere student die nog niet heeft gestemd een stem uit kunnen brengen.’ De RUG erkent het probleem, maar lijkt vooralsnog geen stappen te ondernemen.