Terreurverdachte uit Beijum krijgt twee jaar cel

nieuws
Foto: mrg.bz/F0Ksyt

De rechtbank in Rotterdam heeft een celstraf van twee jaar opgelegd aan een in Beijum woonachtige Algerijn, omdat hij een aanslag wilde plegen. Van deze twee jaar zijn vier maanden een voorwaardelijke straf.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden nog drie jaar celstraf tegen de 46-jarige Sahraoui S. De man werd in februari 2019 gearresteerd op een vakantiepark in De Lutte (Overijssel). In zijn woning in Beijum, werd een rugzak gevonden met een pistool. De politie vond op zijn telefoon chats met Syriëgangers, waarin geweld werd verheerlijkt. Ook vond de politie video’s van onthoofdingen. Volgens de rechtbank is bewezen dat de man een aanslag wilde plegen. Waar deze plaats had moeten vinden, is niet duidelijk geworden.

De politie kwam de man op het spoor dankzij tips van de AIVD, de man zou informatie over explosieven inwinnen. De verdachte zelf ontkent alle beschuldigingen. De rechtbank vindt dat kan worden bewezen dat de man actief bezig was een terroristische aanslag voor te bereiden. Waar dat zou moeten gebeuren, is niet duidelijk geworden. Nadat de man zijn straf heeft uitgezeten, moet hij zich onder toezicht laten stellen van de reclassering.