PVV en PvdD: “Gifbeker nieuwe Ring Zuid moet blijkbaar eerst leeg”

nieuws
Het Europaplein zoals dat er in 2030 moet liggen - Foto: Aanpak Ring Zuid

De gemeenteraadsfracties van de Partij voor de Vrijheid en de Partij voor de Dieren willen opheldering van het Groningse college van burgemeester en wethouders over de verhoogde arseenwaarden op het voormalige Aagronul-terrein en de gevolgen daarvan bij de aanleg van de verdiepte zuidelijke ringweg.

Ingenieursbureau Tauw deed vanaf 2014 verscheidene onderzoeken op het Aagrunolterrein. Daarbij werden verhoogde concentraties arseen gemeten. Combinatie Herepoort wil bij het Winshoterdiep nu grondwater wegpompen tot een diepte van vier meter. Hiervoor vroeg het onlangs een vergunning aan bij Waterschap Noorderzijlvest. De diepte zou kunnen betekenen dat het arseen wat nog in de grond zit, meekomt met het pompen.

De PVV en de Partij voor de Dieren willen weten in hoeverre het college iets gedaan heeft met deze verhoogde waarden en hoe een en ander zich verhoudt tot de nieuwe Ring Zuid. Het stelt daarom schriftelijke vragen aan het college.

De fracties vinden dat de gemeentelijke verantwoordelijkheid ten aanzien van de volksgezondheid zwaarwegend moet zijn in deze zaak. “Er wordt van alles geroepen, maar nergens staat iets zwart op wit. Wij willen nu geen technische discussies meer met ARZ, maar we willen rapporten zien die de beweringen van Aanpak Ring-Zuid bevestigen,” aldus PvdD-fractievoorzitter Kirsten de Wrede.

De PVV is altijd al tegenstander van de verdiepte ligging geweest. Fractievoorzitter Ton van Kesteren: “Dit prestigeproject heeft nu al geleid tot jarenlange vertragingen, enorme overlast voor omwonenden en aanzienlijke financiële overschrijdingen. En nu komt daar de verontreiniging van de voormalige Aagrunol locatie nog eens bij.