Groningen herdenkt oorlogsslachtoffers, twee minuten stilte in foto’s

nieuws
Foto: Joey Lameris - 112groningen.nl

Geen grote herdenkingsbijeenkomst op het Martinikerkhof, geen stille tocht vanaf het Joods Monument. De Nationale Herdenkingsdag in Groningen verliep anders dan gebruikelijk. “Het was stiller dan normaal.”

Fotograaf Joey Lameris stond om 20.00 uur in de binnenstad. “Er waren zo’n dertig tot veertig mensen op en rondom de Grote Markt. Even voor 20.00 uur stapten mensen van hun fiets en namen bij het luiden van de klok in de Martinitoren twee minuten stilte in acht. Het was best wel indrukwekkend om te zien. In deze coronatijd is het sowieso al stiller in de binnenstad, maar nu was het helemaal oorverdovend stil.” Bij het monument Sint-Joris en de draak staan op dat moment burgemeester Koen Schuiling (VVD) en Commissaris van de Koning René Paas (CDA). Zonder de aanwezigheid van publiek leggen zij na de twee minuten stilte een krans.

Ook bij het Joods Monument aan de Hereweg waren om 20.00 uur een aantal mensen te vinden. “Het waren er een stuk of twintig”, ziet fotograaf Patrick Wind. “Iedereen bleef op veilige afstand van elkaar tijdens de herdenking. Ook mooi om te zien dat verschillende fietsers, waaronder iemand van een thuisbezorgbedrijf, even voor 20.00 uur hun fiets parkeerden en naast hun rijwiel gingen staan.

Op 4 mei om 20.00 uur worden met twee minuten stilte de oorlogsslachtoffers die gevallen zijn in de Tweede Wereldoorlog en bij recentere militaire conflicten herdacht.

Burgemeester Koen Schuiling (r) en Commissaris van de Koning René Paas bij het monument Sint-Joris en de draak. Foto: Rieks Oijnhausen – http://rieksoijnhausen.rieksoijnhausen.nl/
Het Joods monument aan de Hereweg. Een medewerker van een thuisbezorgbedrijf is van zijn fiets gestapt om 20.00 uur. Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl
Op de Grote Markt kijken mensen in de richting van het Martinikerkhof. Foto: Joey Lameris – 112groningen.nl
Het Joods monument aan de Hereweg. Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl
Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl
Foto: Joey Lameris – 112groningen.nl
Foto: Joey Lameris – 112groningen.nl