Gemeente verliest 10 tot 20 miljoen extra door coronacrisis

Het verwachte extra verlies dat de Gemeente Groningen lijdt door de coronacrisis is 10 tot 20 miljoen euro. Dat vertelde wethouder Paul de Rook donderdagochtend bij een persconferentie.

Aan de inkomstenkant verliest de gemeente het meest op de parkeerinkomsten, namelijk 3,8 miljoen euro. Ook uit de logiesbelasting en leges van evenementen komen veel minder geld binnen Daar staan hogere uitgaven tegenover voor onder andere de handhaving van de verschillende maatregelen en het uitvoeren van diverse ondersteuningsregelingen als TOZO.

Om de tekorten op te vullen wordt nadrukkelijk naar Den Haag gekeken. Volgens De Rook is bezuinigen geen optie, omdat de crisis dan alleen maar erger kan worde: “We kiezen ervoor om, mede in het belang van de werkgelegenheid, onze investeringsagenda te handhaven. Er zijn uiteraard grote zorgen en onzekerheden op de korte termijn, maar de lange termijn moeten we niet uit het oog verliezen. De lokale effecten van de coronacrisis worden ook beïnvloed door wat we zelf doen. Ju