“Vallende ster Gasunie-webcam was slechtvalk die aan komt vliegen”

nieuws
Foto: still uit video

De vallende ster die dinsdag werd waargenomen op de webcam van het Gasunie-gebouw is in werkelijkheid een slechtvalk die aan komt vliegen. Dat zegt Albertjan Leupen.

Leupen heeft de webcambeelden nader bestudeerd. “Wat je ziet is de slechtvalk die komt aanvliegen. De datacompressie van de webcam / stream zorgt ervoor dat zijn pad in de lucht nog even kort zichtbaar blijft en daarna verdwijnt. Op YouTube kun je als je de video op de hoogste kwaliteit zet, met wat moeite het volledige pad van de valk zien.” Een foto van het pad van de valk deelt Leupen op zijn Twitter-pagina. Om zijn mening kracht bij te zetten laat hij een andere video zien waarop hetzelfde verschijnsel is te zien, alleen dan korter.

Sterrenkundigen zijn ondertussen een hele andere mening toegedaan. Zij zijn er van overtuigd dat het om een vallende ster gaat die in de stad of net buiten de stad is terecht gekomen. Tot op heden zijn er echter nog geen meldingen binnengekomen van mensen die het gesteente gevonden hebben.

Leupen heeft het vluchtpad van de slechtvalk weergegeven, daaronder de opname van hetzelfde verschijnsel op een ander moment

De originele beelden zijn hier te bekijken: