Traumaheli Waddeneilanden weer gestationeerd op vliegveld Eelde

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

De traumahelikopter die normaal gebruikt wordt voor vervoer van patiënten vanaf de Waddeneilanden naar ziekenhuizen op het vasteland, is vanaf maandag weer gestationeerd op Groningen Airport Eelde. Dat kan, omdat Defensie haar taak voor de Waddeneilanden over neemt.

Op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt nu een defensiehelikopter ingezet tussen de Wadden en het vasteland. Defensie neemt het patiëntentransport sowieso de komende twee weken voor haar rekening, maar desgewenst ook daarna nog. Vervoer van patiënten vanaf de Waddeneilanden behoorde tot 2015 bijna 40 jaar tot het takenpakket van Defensie.

De normale traumahelikopter werd al eerder ingezet voor het vervoer van ernstig zieke coronapatiënten van andere delen van Nederland naar Noord-Nederlandse ziekenhuizen. Twee weken geleden werd de traumaheli uit de ‘coronadienst’ gehaald om haar gebruikelijke taak uit te voeren vanaf de luchtmachtbasis Leeuwarden. Dat kon, omdat de druk op de Intensive Care afdelingen afnam.

 

Deel dit artikel: