Sterfte tijdens coronacrisis (nog) niet bovengemiddeld in gemeente Groningen

nieuws
Foto: iXimus via Pixabay

De sterfte in de gemeente Groningen was in week dertien van dit jaar (laatste week van maart) niet bovengemiddeld. Dit terwijl uit landelijke cijfers van het CBS blijkt dat in dezelfde week in Nederland 4.425 mensen stierven, bijna dertienhonderd meer dan normaal.

Hoewel de sterftecijfers voor de gemeente Groningen niet bovengemiddeld zijn, verwacht het CBS net als een week geleden voor week 13, een hoger sterftecijfer voor week 14. Voor de provincie als geheel geldt hetzelfde. Het CBS schat dat er vorige week zo’n vijftien à twintig mensen meer zijn overleden in de provincie Groningen dan gemiddeld in de rest van het jaar. De schatting voor week 143 is gebaseerd op de aanname dat nu 85 procent van de overlijdens is ontvangen door het CBS. Dit is echter niet zeker, het werkelijk aantal overledenen in week 13 kan hoger of lager uitvallen.

Voor week veertien verwacht het CBS ruim tweeduizend meer doden dan normaal. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek zijn in Nederland als geheel in de afgelopen maand ruim zeshonderd doden meer mensen overleden als gevolg van COVID-19 dan door het RIVM bekend gemaakt. Dat komt omdat niet alle overleden getest worden op besmetting. Alleen overlijdens met een vastgestelde besmetting worden door het RIVM gemeld.

Deel dit artikel: