Martinicarillon gaat Canadese volksliedjes spelen bij bevrijding Stad

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Stadsbeiaardier Auke de Boer gaat op donderdag 16 april Canadese volksliedjes spelen op het Martinicarillon. Op 16 april is het precies 75 jaar geleden dat de stad bevrijd werd van het Duitse juk.

Het spelen op het carillon maakt onderdeel uit van een beiaard-estafette die opgezet is door de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel Vereniging. Op de dag dat een stad of regio bevrijd werd, wordt er een speciale carillonbespeling aan gewijd. De estafette begon vorig jaar op 14 september in Maastricht waar toen de 75-jarige bevrijding gevierd werd. De estafette heeft het afgelopen half jaar de route van de bevrijders gevolgd waarmee op 16 april Groningen dus een aan de beurt is. “Er zal muziek uit bevrijdingstijd te horen zijn”, zegt David van Dijk. “Precies om 12.30 uur zal het Canadese volkslied te horen zijn. Het is dan precies 75 jaar geleden dat het commando van de stad door de Duitsers werd overgedragen aan de Canadezen. Na het volkslied zullen er liedjes uit de meidagen van 1945 en Canadese volksliedjes gespeeld worden.”

Tijdens de oorlogsjaren bleef het Martinicarillon altijd voor de Stadjers hoorbaar. Dat mag opmerkelijk genoemd worden. In de rest van het land konden namelijk veel carillons en klokken niet bespeeld worden. Op last van de bezetter werden veel klokken uit de torens gehaald om ze om te kunnen laten smelten zodat het materiaal gebruikt kon worden in de Duitse oorlogsindustrie. Dat het Martinicarillon bleef klinken is te danken aan een SD-commandant die kwartier had in het Scholtenhuis. Het carillon bestempelde hij als zijn muziekinstrument en daarmee bleef het gespaard. Dat gold ook voor de luidklokken. Toen de bezetter van plan was om deze weg te halen haalde een Stadse uurwerkmaker een list uit waarmee de luidklokken verbonden werden aan het carillon. De SD-commandant zette daarna een streep door de plannen waarmee alle klokken in de toren de Tweede Wereldoorlog zouden overleven.

Vorige week donderdag was het 75 jaar geleden dat Doetinchem werd bevrijd. Omroep Gelderland maakte een reportage over de carillonbespeling in de Gelderse stad: