Gronings onderzoekscentrum test bestaand medicijn tegen COVID-19

nieuws
Foto: Herney via Pixabay

Medewerkers van het geneesmiddelen-onderzoekscentrum van PRA Health Sciences, gevestigd naast het Martini Ziekenhuis, hebben eind vorige week voor het eerst een patiënt ‘gedoseerd’ met een mogelijk geneesmiddel tegen COVID-19. Dat is de ziekte die wordt veroorzaakt wordt door het coronavirus.

De eigen apotheek van PRA in Groningen maakt het medicijn en het laboratorium van het bedrijf in Assen doet de kwaliteitscontrole voor veiligheid van deze productie. In het geneesmiddelenonderzoek dat vorige week is gestart, wordt onderzoek gedaan met coronapatiënten naar een bestaand geneesmiddel dat mogelijk gebruikt kan worden bij de behandeling van COVID-19.

In Nederland zullen naar verwachting 20 patiënten meedoen. Mensen die recent gediagnosticeerd zijn met COVID-19 en milde klachten hebben, kunnen deelnemen. De patiënten moet 10 dagen lang een medicijn moet innemen. Gedurende deze periode wordt de patiënt nauwkeurig gecontroleerd door de artsen. Verpleegkundigen komen langs (in beschermende kleding) om te kijken of alles goed gaat met de patiënt. Bloedonderzoeken en hartfilmpjes worden thuis verricht, er is dagelijks contact via beeldbellen.

Het onderzoek vindt geheel bij de patiënten thuis plaats, het onderzoekscentrum naast het Martini Ziekenhuis is gesloten. Hier werden normaal gezien medicijnen getest op gezonde deelnemers. Dat deed het bedrijf om het Martini Ziekenhuis te ontlasten van haar samenwerkingstaken tijdens de coronacrisis.