GGD Groningen over corona: “Onze achterstand wordt groter in positieve zin”.

nieuws

“Onze achterstand wordt steeds groter in positieve zin”. Dat zegt GGD directeur Jos Rietveld over het verschil in de corona-uitbraak in Groningen en de overige noordelijke provincies in vergelijking met de rest van het land.

“Aan de ene kant was dat een beetje keepersgeluk doordat de uitbraak in het zuiden heeft plaatsgevonden en men daar verrast werd. Wij hebben de gelegenheid gehad om ons goed voor te bereiden”, aldus Rietveld.

Landelijk zijn er al 2248 mensen aan het virus overleden. In Groningen zijn dat er tot nu toe zes. “We hebben ook tijdig het beleid van bron en contactonderzoek tot besmetting kunnen inzetten. We zijn ook tijdig begonnen met het testen van onze zorgmedewerkers. Dat helpt allemaal om het onder controle te krijgen en het virus uit onze zorginstellingen te houden”.

Rietveld maakt zich geen zorgen dat er een gebrek is aan Intensive Care bedden. “In het Regionaal Overleg Acute Zorg hebben we geconstateerd dat de huidige IC capaciteit in de ziekenhuizen meer dan voldoende is. Ook zien we dat er vanuit de zuidelijke regio’s minder een beroep wordt gedaan op het noorden. Dat betekent dat we niet verder aan het opschalen zijn. We zitten op een redelijk hoog niveau en daar zit ook nog ruimte in”.

Daardoor kunnen ook weer patiënten bij de noordelijke ziekenhuizen terecht wiens behandelingen even opgeschort waren: “Daar zitten mensen met andere ernstige aandoeningen bij. Die moeten toch ook de zorg krijgen die zij nodig hebben”, aldus Rietveld.

Je kunt de hele persconferentie van Jos Rietveld hier zien.