‘Geen 4 mei-herdenking op Kamp Westerbork’

nieuws
Foto: Gouwenaar - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3024807

De herdenking bij het Nationaal Monument Westerbork op het voormalig terrein van doorgangskamp Westerbork bij Hooghalen op 4 mei gaat dit jaar niet door. “Onze oproep is: kom niet naar het terrein en herdenk thuis.”

“Het is ontzettend jammer dat we, zeker in het jaar dat Nederland 75 jaar geleden bevrijd werd, niet op het kampterrein kunnen stilstaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog”, zegt directeur Gerdien Verschoor van het Herinneringscentrum. “Hoe verdrietig ook, door de maatregelen rondom het coronavirus is een herdenking op het kampterrein niet mogelijk. We hebben nagedacht over een alternatieve manier van herdenken en maken nu een podcast die mensen thuis en op een zelfgekozen moment kunnen beluisteren op 4 mei.”

De keuze om een podcast uit te brengen als alternatief voor de herdenking is een bewuste keuze. “Het gaat erom dat mensen in gedachten op het kampterrein kunnen zijn. We willen graag de sprekers die we voor 4 mei gevraagd hadden, de mogelijkheid geven om toch hun verhaal te vertellen. Onder hen zijn ook overlevenden van kamp Westerbork die uit eigen ervaring over de oorlog vertellen. Deze groep wordt steeds kleiner. Voor hen is het heel belangrijk toch een luisterend oor te bereiken, vooral op de dag waarop hun familieleden worden herdacht” De postcast kan vanaf 4 mei gedownload worden op de website van het Herinneringscentrum.