Drukke tijden voor orgelman: “al 70 á 80 adressen gedaan”

nieuws
Joris ten Have op zijn draaiorgel De Pronkjewail. Foto: Draaiorgelbedrijf Joris ten Have

Veel zelfstandig ondernemers hebben door de coronacrisis te maken met minder opdrachten en daarmee dalende inkomsten. Dat geldt niet voor Joris ten Have. De orgelman van het stadsdraaiorgel De Pronkjewail heeft het drukker dan ooit.

Normaal gesproken staat Joris op diverse weekmarkten en in de binnenstad, maar dat lukt nu niet altijd, zegt hij in het OOG-radioprogramma Haren Doet. “Ik probeer de weekmarkt in Haren op vrijdagmiddag nog wel mee te nemen, maar ik heb het zo druk met allerlei andere opdrachten waardoor ik er niet echt meer aan toe kom om in de stadscentra te staan. Ik heb het druk met mensen thuis op te zoeken, en dat is bijzonder werk.”

Hij rijdt momenteel kriskras door de provincies Groningen en Drenthe. “Ik denk dat ik inmiddels al wel op de 70 á 80 adressen zit. Het gaat allemaal op aanvraag, mensen bellen mij op om ergens komen te spelen. Ieder optreden is weer bijzonder op zijn eigen manier.”

Ondanks de drukte heeft Ten Have nog wel zijn speciale herinneringen aan ieder optreden. “Ik vind spelen voor een instelling waar mensen het niet bewust meekrijgen wat er speelt het meest bijzonder en aangrijpende, want dan zie je ook veel mensen huilen en veel emotie, dat is wel heel bijzonder om mee te maken.”

Luister hier het interview met Joris ten Have terug:

Verjaardagen en jubilea worden momenteel flink versoberd gevierd, maar volgens Joris is dat juist de reden dat veel mensen nu bij hem en De Pronkjewail uitkomen. “Je kan het zo gek niet verzinnen of een draaiorgel is wel passend op dit moment.”