Aantal overlijdens in gemeente Groningen lager dan gemiddeld

nieuws
Afbeelding: TheDigitalArtist via Pixabay

Het aantal overlijdens van inwoners van de gemeente Groningen is in week 15, voor het eerst sinds de eerste week van de coronacrisis (week 11 – 9 t/m 15 maart), gezakt tot beneden het gemiddelde. Dat blijkt uit sterftecijfers die het CBS vrijdag bekend maakte.

Sinds week twaalf lag de sterfte in de gemeente Groningen tussen de twee en negentien procent boven het gemiddelde van de eerste tien weken van 2020. In de provincie is de sterfte sinds het begin van de coronacrisis licht toegenomen, maar deze is in week zestien (vorige week) nagenoeg gelijk aan het gemiddelde sterftecijfer.

In andere delen van het land lag de sterfte tijdens de coronacrisis een stuk hoger dan normaal. Voor week 16 (13 tot en met 19 april) wordt het aantal overledenen in Nederland geschat op ongeveer 4 300. Dat is minder dan in week 15, maar nog steeds bijna 40 procent hoger dan in een gemiddelde week.

Week 15 is de laatste week waarvan het CBS absolute sterftecijfers heeft. Voor week zestien zijn de cijfers deels een schatting. In Groningen lag deze schatting de afgelopen week vaak hoger dan de cijfers die later bekend werden.