Nieuwe noodverordening van kracht; toiletgebouwen bij campings en jachthavens moeten sluiten

nieuws
Foto Andor Heij: Camping

Vanaf vrijdagochtend 11.00 uur kunnen inwoners van de provincie Groningen handhaving verwachten op de ‘anderhalvemeterregel’ in de openbare ruimte. Uitzonderlijk is dat de Noord-Nederlandse Veiligheidsregio’s ook een verbod instellen op het open houden van toiletgebouwen bij campings en jachthavens.

In Noord-Nederland is besloten dat toilet-, was- en douchevoorzieningen op campings en jachthavens gesloten moeten worden. Het verbod gaat gelden voor vakantieparken, campings, kampeerterreinen, kleinschalige kampeerveldjes en jachthavens. De Veiligheidsregio vindt het risico te groot dat het op deze plekken niet lukt om de maatregelen met betrekking tot het houden van 1,5 meter afstand in acht te nemen. De recreatiebedrijven mogen wel open blijven voor gasten die niet van die sanitaire voorzieningen gebruik hoeven te maken, zoals bijvoorbeeld gebruikers van een stacaravan.

Gemeentelijke handhavers, BOA’s en politie hebben vanaf vrijdag de mogelijkheid om boetes uit te schrijven op het moment dat mensen zich niet aan de verboden houden. Om het draagvlak voor de maatregelen in de samenleving te behouden zullen handhavers mensen in eerste instantie aanspreken op hun gedrag. De belangrijkste maatregel in de noodverordening is dat het verboden is om met 3 personen of meer in de openbare ruimte samen te komen zonder dat de afstand tot andere personen minder dan 1,5 meter bedraagt.

Een huishouden en spelende kinderen tot en met 12 jaar, onder begeleiding van een ouder, zijn hierop uitgezonderd. Bij een begrafenis of huwelijk mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn. Ook bij deze uitzonderingen geldt dat 1,5 meter afstand gehouden moet worden.