LAKS: “Heel verstandig dat de eindexamens niet doorgaan”

nieuws
Voorzitter Pieter Lossie van het LAKS. Foto: LAKS

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, het LAKS, noemt het een verstandig besluit om de Centrale Eindexamens dit jaar niet door te laten gaan. “Dit geeft rust en duidelijkheid.”

Dinsdagochtend maakte minister Arie Slob (ChristenUnie) van Onderwijs bekend dat de Centrale Eindexamens niet doorgaan. De cijfers van het schoolexamen worden leidend en bepalen of een leerling geslaagd óf gezakt is. “We zijn erg blij dat de minister gekozen heeft voor rust en duidelijkheid en ook aangeeft dat scholieren hier niet onder gaan lijden”, zegt voorzitter Pieter Lossie van het LAKS. “Nu de Centrale Eindexamens afnemen onder deze omstandigheden zou te veel ongelijke situaties tussen scholieren en scholen opleveren.”

Onderzoek: zorgen over eindexamen
Het LAKS startte onlangs een groot onderzoek onder scholieren in het voortgezet onderwijs. In dit onderzoek komt ook het eindexamen aan de orde. “25.000 Eindexamenleerlingen hebben deze enquête inmiddels ingevuld. Daaruit blijkt dat de meerderheid aangeeft zich zorgen te maken over de examens vanwege alle coronahectiek en het minder volwaardige afstandsonderwijs. Dat deze eindexamenleerlingen nu de komende tijd in alle rust hun schoolexamens kunnen afronden geeft veel zekerheid.”

Onduidelijkheid over criteria schoolexamens
Het besluit van Slob betekent dus dat de Centrale Eindexamens, zowel schriftelijk als praktijk, niet doorgaan voor vmbo, havo, vwo en gymnasium-scholieren. De cijfers voor het schoolexamen zijn bepalend of een diploma behaald is. “Natuurlijk is nog niet alles duidelijk voor wat betreft de criteria die hiervoor gelden. Er is nu duidelijkheid over de Centrale Eindexamens en dat geeft scholen de ruimte om de schoolexamens veilig te organiseren en scholieren de rust om zich voor te bereiden. Dat geeft ook een degelijker beeld over iemands kennen en kunnen dan wanneer er in alle hectiek gestreefd zou worden naar een objectief eindexamen.” De schoolexamens kunnen worden afgenomen tot en met 1 juni.