Gemeente start met bomenkap aan Zernikelaan

nieuws
Foto: Tom Veenstra

De gemeente Groningen begint maandag met de kap van 92 bomen langs de Zernikelaan. De Rechtbank Noord-Nederland besloot woensdag dat de gemeente Groningen door mag gaan met de kap, ondanks bezwaren van de Bomenridders Groningen en een aantal medewerkers van de Hanzehogeschool en de RUG.

Halverwege februari werd de kap nog tijdelijk stilgelegd door de rechtbank, omdat het kapbesluit niet door een bevoegde persoon was ondertekend. Donderdag plaatsten tegenstanders van de kap nog protestborden tegen enkele van de te kappen bomen.

Volgens de gemeente en de Zernike Campus is het verwijderen van de bomen noodzakelijk om de plannen voor de ‘upgrade’ van de Zernikelaan te kunnen uitvoeren. wordt voor iedere verwijderde boom 1,5 boom terug geplant.

De hoofdwerkzaamheden voor de beide deelgebieden vinden plaats tussen maart en eind 2020. De steile, stenen kade wordt afgebroken en vervangen door een glooiende oever langs de vijver. Ook worden waterlelies geplant in het water en komen er moerascipressen, bomen die verkleuren met de seizoenen. Daarnaast komt er een lange wandelvlonder langs de lengte van de vijver. Tot slot wordt aan de noordzijde een brede trap naar het water gemaakt.

zernikelaan bomen Foto: Tom Veenstra

Impressie van de nieuwe Duisenbergbvijver