“Bijzonder! Ik wist niet dat wij een ambulancebus hadden”

nieuws
Foto: Patrick Wind - 112groningen.nl

Nu de coronacrisis iedere dag meer slachtoffers maakt wordt er om het virus te beteugelen materieel ingezet waarvan velen niet wisten dat het in ons land paraat staat. “Wat een gaaf ding zeg, die ambulancebus.”

De ambulancebus werd vrijdag diverse keren ingezet om coronapatiënten uit ziekenhuizen in Brabant te kunnen vervoeren naar Groningen. In de zuidelijke ziekenhuizen melden zich zoveel patiënten aan de poort dat de druk daar zo groot is dat enkele tientallen overgeplaatst zijn naar het Noorden. “Nederland heeft gewoon een ambulancebus om patiënten te vervoeren, erg bijzonder!”, schrijft Jarno op Twitter. “Wat een gaaf ding. Ik zag net een foto voorbij komen van de bus”, meldt Tijmen op hetzelfde medium. De reacties zijn niet vreemd want de bus wordt niet zo heel vaak ingezet. De laatste keer dat dit gebeurde was bij de grote kettingbotsing op Oudejaarsavond in Friesland.

Tekst gaat verder onder de tweet

De ambulancebus arriveert vrijdagavond met zes coronapatiënten aan boord bij het UMCG.

Oude lijnbus
De ambulancebus is in eigendom van de drie noordelijke ambulancediensten en is in gebruik sinds april 2016. Het is een oude lijnbus die omgebouwd is naar een bus waarin zes mensen tegelijk behandeld kunnen worden. Het voertuig staat gestationeerd op Groningen Airport Eelde. Voor deze locatie is gekozen omdat de bus in een uur op op elke willekeurige plek in Noord-Nederland moet kunnen zijn.

Zes behandelruimtes
De oplevering in 2016 betekende een primeur voor Nederland want op dat moment reed nog nergens een ambulancebus. De inzet van de bus is onderdeel van de Grootschalige Geneeskundige Bijstand. Bij een ramp kan dit model ingezet worden waarbij ambulancezorg, het Rode Kruis en traumateams samen werken. Voor de komst van de bus werd dit model vormgegeven door de inzet van vier beschikbare SIGMA-tenten. Deze Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie stonden gestationeerd in Groningen, Leeuwarden, Drachten en Assen. Bij een ramp kon ieder team een tent inzetten waar per tent acht mensen behandeld konden worden. Met de ambulancebus heeft men nu de beschikking over zes vaste behandelruimtes.

Deel dit artikel: