Arts-microbioloog: “Dit is geen spelletje, alles hangt af van jouw gedrag”

nieuws
Het Amphia Ziekenhuis in Breda . Foto: G.Lanting - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14577765

“Dit is geen spelletje”. Die doordringende woorden uitte arts-microbioloog Jan Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis in Breda zaterdagavond in het televisieprogramma Op1 op NPO 1.

“Wat er de komende tijd gebeurt is volledig afhankelijk van het gedrag van de mensen”, vertelt Kluytmans. “In de ziekenhuizen vangen wij het probleem op wat er in de bevolking ontstaat. Wij bereiden ons nu voor op problemen die wij als artsen niet kunnen beïnvloeden. Daarom het advies, hou je aan de maatregelen die door de overheid zijn afgekondigd. Het zijn absoluut goede maatregelen.”

“Het hangt af van jou”
Kluytmans richt zich in het programma ook tot de mensen die kritisch en sceptisch zijn ten opzichte van het maatregelenpakket. “Ja, we zullen de komende dagen zien dat het aantal mensen dat ziek wordt en komt te overlijden gaat toenemen. Maar daarmee heeft het maatregelenpakket nog niet gefaald. De effecten van de maatregelen die afgekondigd zijn merken we pas op zijn vroegst komend weekend.” De arts kijkt ook huiveringwekkend naar de beelden die zaterdag naar buiten kwamen: volle stranden, drukte in de parken en wachtrijen bij de bouwmarkten. “Ik begrijp het wel. Het is een onzichtbaar gevaar. Maar dit is niet goed. Als we dit willen beteugelen hangt het af van je eigen gedrag.”

Tekst gaat verder onder de tweet

“Niet ieder ziekenhuis stond te springen om onze patiënten over te nemen”
Kluytmans werkt in een ziekenhuis waar vrijdag de noodklok werd geluid. “We dreigden out of control te raken. We zagen een forse aanloop van het aantal patiënten waardoor we wel moesten oproepen om patiënten te gaan verplaatsen.” Vanuit het Amphia Ziekenhuis werden vrijdagavond zes patiënten met een ambulancebus overgebracht naar het UMCG. “Heel bijzonder om zoiets mee te maken. Ook een ongekende onderneming.” Toch stond volgens de arts-microbioloog niet ieder ziekenhuis te springen om patiënten over te nemen. “Ik begrijp dat wel. Sommige ziekenhuizen waren erg ontvankelijk. Anderen terughoudend. En dat is logisch want het is een hele belasting die je op je neemt.” Na het luidden van de noodklok veranderde dat. “Er is nu een hele goede doorstroming waardoor wij weer lucht hebben en we kunnen zeggen dat we volledig in control zijn.” De arts voegt toe dat niet alleen coronapatiënten overgebracht worden, maar dat het ook gaat om mensen met ander lijden.

Verplaatsen van 500 tot 700 patiënten
Zaterdagavond kwam het bericht naar buiten dat de komende week vijfhonderd tot zevenhonderd patiënten overgeplaatst moeten worden. “Het is een prognose. We werken in deze dagen met scenario’s. Er is bijvoorbeeld een scenario waarin de toeloop mee valt. Maar we houden ook rekening met een situatie waarin het aantal patiënten fors gaat toenemen. En voor zo’n situatie moeten we klaar zijn.”

UMCG: “Blijf thuis, blijf binnen”
De oproep van Kluytmans om binnen te blijven wordt gedeeld door het UMCG. Een foto van verschillende artsen, verpleegkundigen ander zorgverlenend personeel wordt het afgelopen etmaal flink gedeeld op social media-kanalen. Op de foto zijn verschillende medewerkers te zien die een vel papier omhoog houden. Op het papier staat te lezen: “Wij blijven hier binnen voor jullie. Blijven jullie binnen voor ons?”

View this post on Instagram

 

A post shared by Anesthesiemedewerker_umcg (@anesthesiemedewerker_umcg) on

Deel dit artikel: