PvdD: ‘Worden longpatiënten in Beatrixoord de dupe van nieuwe biomassacentrale?’

nieuws
Foto: Google Streetview

De Partij voor de Dieren heeft vrijdag schriftelijk vragen gesteld aan het college van B&W over de omgevingsvergunning voor een biomassacentrale bij de Hub in Haren. De fractie vraagt zich af of de gemeente rekening heeft gehouden met in Beatrixoord revaliderende longpatiënten.

De fractie stelt de vragen naar aanleiding van het sluiten van een biomassacentrale in Winschoten. De werd gesloten vanwege de hoge concentratie fijnstof die het apparaat uitstootte.“ En nu laat dit college een biomassacentrale neerzetten naast een centrum voor revaliderende longpatiënten. De situatie in Haren vraagt om onmiddellijke duidelijkheid,” aldus fractievoorzitter Kirsten de Wrede.

De fractie wil dat de gemeente in ieder geval meters gaat plaatsen bij de installatie om de uitstoot te meten. De Partij voor de Dieren is geen groot voorstander van de centrales. Dit omdat er veel bomen in zouden worden opgestookt en de uitstoot groter zou zijn dan die van kolencentrales.

Deel dit artikel:

  1. Uiteraard zijn Houtkachels, Pelletkachels en op haarden ook biomassacentrales. Ik hoop dat die rond Beatrixoord ook in de ban zijn gedaan. Evenals roken op het terrein en zomers BBQ activiteiten. Het hangt er natuurlijk een beetje vanaf of het een verbrandings- of een vergistingsinstallatie is. Dat laatste geeft geen fijnstoffen, wel stank en CO2 en NOx uiteraard.

  2. Wat een ongenuanceerde beweringen. De partij voor de dieren moet zelf eens ophouden met stoken !
    De biomassacentrale bij Beatrixoord levert 100 tot 1000 x minder uitstoot dan 1 open haard.
    Dat er extra bos gekapt wordt is ook niet waar , alle houtsnippers komen van onderhoud aan (gemeentelijke) Groenvoorzieningen ; uit de buurt nog wel !
    NB. Gewone mensen hebben net zo goed recht op schone lucht als revaliderende longpatienten overigens heeft de longkliniek van het UMCG heeft een zeer geavanceerd luchtverversings- en filter systeem ; hier komt überhaupt geen stofje binnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *