Promotieonderzoek moet meer jongeren naar schaatstop 1500 meter brengen

Bewegingswetenschapper Inge Stoter ontwikkelde voor haar promotieonderzoek speciale tools die van schaatspupillen topschaatsers op de 1500 meter moet maken. Dat deed ze op basis van onderzoek naar manier waarop de jonge schaatser hun race indelen.

Schaatsjunioren die beter presteren op de 1500 meter, bouwen hun race beter op, waarbij ze hun snelheid in het midden van de race beter vasthouden. Zij zitten ook dieper en hebben een betere afzet dan minder goed presterende junioren. De snellere schaatsers houden tijdens de race een betere techniek, met lagere knie- en afzethoeken dan de langzamere schaatsers.

Volgens Stoter is de individuele weg naar de top voor iedereen anders, maar kan haar proefschrift gebruikt worden om wetenschappelijk onderbouwde begeleiding te bieden aan de huidige en toekomstige junioren. Zij promoveert op 2 maart aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Deel dit artikel: