FNV tegen kortingen WMO-taxi en huishoudelijke hulp

nieuws

Het FNV Zorgactiepunt ondersteunt de protesten tegen de kortingen op het Wmo-taxivervoer. ‘We roepen met klem op de bezuinigingsmaatregelen ongedaan te maken en de oorspronkelijke regeling voor de hele gemeente Groningen aan te houden’.

‘Eerder protesteerden we tegen het voornemen van de gemeente om het aantal uren huishoudelijke hulp terug te brengen en zodoende acht ton te bezuinigen. We hebben inmiddels veel mensen geholpen bij de indicaties voor huishoudelijke hulp.

In deze nieuwe ronde van kortingen klinkt soms al bij binnenkomst: u krijgt niet meer dan 2 uur en 5 minuten. Als in het keukentafelgesprek – mede door onze aanwezigheid – nauwgezet bekeken wordt wat er werkelijk nodig is, dan behouden cliënten bijna altijd hun aantal uren hulp of krijgen er tijd bij.

We zijn overigens bezorgd over Wmo-cliënten die zich bij de indicatie niet door ons of een andere onafhankelijke cliëntondersteuner laten bijstaan.

Naast de dreigende kortingen op de huishoudelijke hulp krijgt een deel van dezelfde groep nu te maken met een aanzienlijke verslechtering van de mogelijkheden om van de Wmo-taxi gebruik te maken.

De gemeente Groningen dupeert op deze manier inwoners die tóch al in een kwetsbare positie zitten. Ze tast ook de werkzekerheid aan van taxichauffeurs en huishoudelijke hulpen. Iedere korting op uren leidt voor hen tot verlies van uren en kost banen. Onze dringende oproep is dan ook: Stop met deze bezuinigingen!’, aldus het actiepunt.

Deel dit artikel:

  1. Het gemeente bestuur van Groningen heeft toch geen oog voor de zwakkeren en laat de mensen liever creperen dan ze daadwerkelijk te helpen. En help die ze bieden zorgt toch alleen maar dat de burger van de regen in de drup komt. En alles om hun organisatie en hun gesubsidieerde banen bij WIJ in stand te houden.

  2. Dat het vervoer iets duurder wordt is begrijpelijk, immers de kosten stijgen ook, maar dat de gemeente gaat betuttelen over het aantal kilometers dat iemand mag reizen is absurd, het is namelijk een vervanging voor het openbaar vervoer, waar deze groep geen gebruik van kan maken ivm de beperking die men heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *