Damsterplein wordt aangepast aan veranderend klimaat

Het Damsterplein in Groningen wordt de komend jaren aangepast aan het veranderende klimaat. Op het plein komen verkoelende bomen en struiken en ligt er een plan om de parkeergarage te gebruiken als waterberging.

Verwacht wordt dat extreem warme zomers en heftige neerslag steeds vaker voor problemen gaan zorgen op sommige plekken in de Stad. Op het Damsterplein is bij hevige regenval nu weinig groen waar het water in weg kan zakken. Op het plein komen daarom groene perken met struiken en bomen, die voor verkoeling moeten zorgen in de zomer. Ook wordt er bekeken of de parkeergarage gebruikt kan worden als waterberging als een extreme regenbui zorgt voor wateroverlast.

Als het Damsterplein een succes wordt gaat de gemeente Groningen bekijken of er meer plekken in de Stad op eenzelfde manier aangepast moeten worden aan het veranderende klimaat.

Deel dit artikel:

 1. Het lijkt mij een illusie dat er bomen van serieus formaat komen. Je plant ze op het dak van een parkeergarage , dat maakt dat er alleen groen kan komen dat oppervlakkig wortelt.
  Een parkeergarage als waterberging vind ik een beetje gek wanneer je regenwater ook gemakkelijk richting diepenring kan pompen.
  De plannen zijn mooi maar ik vraag me af of ze wel uitvoerbaar zijn gezien de hoge kosten.

 2. Het ligt er pas net… Er zijn zat andere plaatsen in de stad die een nieuw wegdek/verbeterde en veiligere infrastructuur kunnen gebruiken. Maar daar zullen de moderne hippies wel niet komen voor hun witte wijntje met een waardige achtergrond en locatie voor de Instagram.

 3. Belachelijk dit plein is net klaar, en de ozb en overige lasten maar verhogen voor de burgers. Hier moesten toch juist evenementen komen? Daarom is het een open plein. Het plan voor de waterberging in de garage is natuurlijk helemaal absurd.

 4. Besteed het geld maar aan het slopen van het stadsbalkon en maak op die plaats een mooi park.
  Damsterdiep ziet er nog goed uit, Stadsbalkon ziet er niet uit!.

 5. Wederom een prima voorbeeld hoe de gemeenteraad een locatie totaal vernield en dan al weer heel snel aanpast aan de nieuwe heersende normen, dat kan allemaal omdat zij er zeen zak aan mee betalen daar zijn de burgers namelijk voor.
  Alleen amateurs duiken op in de politiek, in een commerciële setting vallen ze allemaal binnen een week door de mand.

 6. Het plannetje is mislukt, een nieuw sfeerloos doodstil plein. Nu snel een ommezwaai maken dat er meer groen moet komen en dat het door het klimaat komt, dan kunnen we weer ergens een ander subsidiepotje opentrekken en duurzaam overkomen.

  Altijd leuk om te horen hoe ze dit plein destijds presenteerden
  https://www.rtvnoord.nl/nieuws/98153/Nieuw-ontwerp-Damsterdiepplein-in-de-stad

  Ze hebben het al jaren om de Grote Markt een verblijfplaats te laten worden, laat ze dat eerst maar eens doen.

  Gewoon dak van die parkeergarage af en vol laten lopen en nog wat metertjes graven.

 7. @Doe

  +1

  Trouwens nu word ik nieuwsgierig hoe men straks het park boven de Weg der Verenigde Naties met de beoogde hoge bomen aan wil gaan leggen, of zouden dit kunststof bomen gaan worden welke kunnen worden evrankerd in het onderliggende beton?

 8. Vragen:

  1.
  Als je de parkeerkelder vol water laat lopen, is die parkeerkelder daar dan tegen bestand?

  2.
  Wat doet een parkeerkelder – vol water – tijdens een (hevige) beving?

  Mevrouw Kiki

 9. Ze kunnen de plein wel veranderen?,. De omgeving blijft hetzelfde. Het lelijke pand van Nijestee, dat had eigenlijk nooit gebouwd mogen worden, blijft lelijk. Zo staan er meer lelijke panden bij het Damsterplein. Weg ermee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *