Woonlasten in Groningen stijgen fors

nieuws
Foto: PxHere (CC 0.0)

Huiseigenaren betalen dit jaar gemiddeld 5 procent méér aan woonlasten dan in 2019. In Groningen bedragen de woonlasten gemiddeld 860 euro. Van de 40 grote steden scoort alleen Leiden hoger. Voor huurders bedraagt de toename iets meer dan 4 procent.

Dit blijkt uit onderzoek van het COELO, het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden, gevestigd in Groningen. Dat heeft vooral te maken met een verhoging van de afvalstoffenheffing, en dat is weer een gevolg van de verhoging van de afvalstoffenbelasting door het Rijk. Een eenpersoonshuishouden betaalt in Groningen gemiddeld 236 euro per jaar, een meerpersoonshuishouden gemiddeld 333 euro.

De ozb-tarieven voor huiseigenaren stijgen met dik 4 procent. In de gemeente Groningen bedraagt de toename zelfs 15 procent. Volgens het COELO is die toename vooral te wijten aan de tekorten op onder meer de jeugdzorg. Omdat huurders in Groningen geen ozb betalen, blijven hun woonlasten op hetzelfde niveau als vorig jaar.

Deel dit artikel:

  1. Groene DDR Groningen. De huurders zijn de komende jaren aan de beurt met de absurde stijging(10% per jaar) van de afvalstofheffing. En toch blijft het college dure groene plannetjes bedenken die nauwelijks echt effect hebben op de CO2 uitstoot in de totale keten.

  2. Huurders betalen nergens OZB. Dat is geen specifiek Groningse situatie. Woonlasten stijgen dus alleen voor huiseigenaren. Afvalstoffenheffing stijgt in Groningen pas volgend jaar. Het OZB tarief in groningen stijgt van 0.17% naar 0,18%. Dat is geen 15%. De rest van de stijging gaat dus over de taxatiewaarde. Wordt niet veroorzaakt door de gemeente maar door de krapte op de woningmarkt. Het is een mooie tijd voor mensen die naar een rustig krimpgebied willen verhuizen. Je vangt zo een ton tot anderhalve ton meer voor je huis dan 5 jaar geleden en de prijzen in de krimpgebieden zijn veel minder hard gestegen.

  3. En toch stijgen de prijzen van de huizen nergens sneller en willen heel veel mensen heel graag in de stad wonen.
    Jammer dat door rijksbeleid de tarieven stijgen. Bij het rijk is er sprake van enorme overschotten en de gemeenten kunnen opdraaien voor de hoge tekorten bij de overgedragen rijkstaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *