Normen Pfas ook in stad verhoogd

De gemeente Groningen verhoogt, net als het rijk, de normen voor Pfas, zodat vertraagde bouwprojecten in en om de stad weer door kunnen gaan.

Pfas is een verzamelnaam voor stoffen die gebruikt worden voor anti aanbaklagen, om kleding waterdicht te maken, en voor brandblussers. Die stoffen worden vaak aangetroffen in zand. Dat zand mag dan niet verplaatst worden. Door de norm te verhogen kan het zand nu wel vervoerd worden. Een voorbeeld is het nieuwbouwproject vlakbij het Sterrebos. Het bouwrijp maken van het gebied waar de nieuwe wijk Engelse Park gebouwd wordt, duurt 12 weken langer.

Ook rioleringsprojecten in de Korrewegwijk, Beijum en Haren kampen met vertraging.

Deel dit artikel:

 1. Gelukkig maar. Laat die pannen met anti-aanbaklaag maar weer komen. Wie geeft er om gif in de grond en een beetje kanker, als de hamburgers maar niet aanbakken! Toch? Kwestie van prioriteiten stellen.

 2. Als ze nou eerst hadden nagedacht was de nep crisis helemaal niet ontstaan en was er niet voor honderden miljoenen schade veroorzaakt.

 3. K. Vaak, Wat heeft PFAS met het klimaat te maken? Begrijp je het probleem wel?

  @Willem Tuurlijk, allemaal onzin. Niks aan de hand joh, jij spuit ook nog gewoon DDT in je tuin, zaagt nog even een plaat asbest en als je pijn hebt neem je gewoon wat softenon. Niks aan de hand, kwestie van gewoon even nadenken, toch? Allemaal ophef om niks, gewoon verspilling van miljoenen…..

 4. @appie

  En omdat het zo gevaarlijk is verhoogd de gemeente/ het rijk gewoon de normen (die buiten NL al hoger zijn). Als je het niet zou kunnen vervoeren, moet je het dan maar laten liggen?… wat een goede ‘oplossing’.

 5. oh das jullie gebruiken geen van allen een pan met anti aanbaklaag??? Dat hele pfas verhaal is een ongelofelijke miskleun van de regering ze hebben verzaakt om een grens te stellen dus heeft een rechter de belachelijke norm maar op 0,0001gr per kg grond bepaald hoe stom kun je zijn???

 6. Zoals gewoonlijk gebruiken mensen dit bericht om hun persoonlijk frustraties te uiten in plaats van dat men er een genuanceerd oordeel over heeft.

 7. @Simon: Als ik destijds geweten had dat Dupont het hele land zou besproeien met kankerverwekkend gif, dan was er hier geen pan met antiaanbaklaag in huis gekomen. Maar ja, voor het reguleren van dat soort zaken vertrouw je op de overheid. Die blijkt echter, keer op keer, alleen het belang van bedrijven voor ogen te hebben. Volksgezondheid en rechtvaardig omgaan met mensen komen later pas. Het gaat om de pegels. Of mensen kanker krijgen is dan minder interessant. Tegen die neoliberale politiek kom ik graag in verweer.

 8. @Marc Hoe genuanceerd kun je blijven als je ziet hoe al jaren lang grote bedrijven en overheid samen optrekken bij het niets ontziende misbruik van mens en milieu in hun streven naar winstmaximalisatie?
  Misschien mag ik hier nog even aandacht vragen voor de lezing van Ewald R. Engelen van een maand geleden, die voor een groot deel gaat over het verkwanselen van onze leefomgeving ten bate van een kleine, welvarende minderheid: https://www.mo.be/opinie/de-oerleugen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *