Bouw Mercado begint, Rode Weeshuisstraat twee jaar afgesloten

nieuws
Afbeelding: Mercado

De bouw van Mercado gaat beginnen. De Rode Weeshuisstraat tussen de aansluitingen met de Stalstraat én de Stalstraat worden twee jaar afgesloten.

‘In het kader van een kwaliteitsimpuls wordt het gebied dat omsloten wordt door de Stalstraat en de Rode Weeshuisstraat heringericht. Deze herinrichting omvat onder meer de verbouw van het huidige pand tot een markthal met appartementen. Om deze verbouwing vlot en veilig te laten verlopen zal de Stalstraat volledig en de Rode Weeshuisstraat tussen de aansluitingen met de Stalstraat volledig afgesloten zijn voor verkeer.

Meerdere parkeerplaatsen bestemd voor mindervaliden zijn hierdoor niet bereikbaar. Om de mobiliteit voor bestuurders met een gehandicaptenparkeerkaart zoveel mogelijk te waarborgen worden deze parkeerplaatsen grotendeels in de Rode Weeshuisstraat gecompenseerd.

Bovenstaande verkeersmaatregelen zijn van kracht gedurende de hiervoor genoemde verbouwing, gepland van 3 februari 2020 tot 3 februari 2022’, meldt de gemeente afgelopen vrijdag in de Staatscourant.

‘De omgevingsvergunning voor de bouw van Mercado is inmiddels verleend. Op het gebied van stikstof en PFAS zijn geen problemen te verwachten. Kortom: we gaan voor een voorspoedige start van de werkzaamheden! Ook luxe wonen in de binnenstad van Groningen? Dit is jouw unieke kans. Na de succesvolle start verkoop zijn er nog een aantal woningen beschikbaar. Dit betreft enkele luxe appartementen en nog één special, variërend in koopsom van €500.000 tot €975.000 v.o.n’, staat in de laatst verschenen nieuwsbrief van Mercado.

Bij de Mercado-‘verbouwing’ moet niet direct aan een bouwkundige wijziging van een bestaand gebouw worden gedacht. Er is gesloopt op de plek waar de Aldi zat en daar zal de nieuwbouw de komende twee jaar gaan verrijzen.

Zoals het was:

Deel dit artikel:

 1. Als je alleen maar iets bouwt wat “past in de omgeving” krijg je een hele saaie Duitse wederopbouwstad. Sfeerloos. Deze nieuwe toevoegingen brengen juist wat meer gelaagdheid in de stad. Het mag van mij wel wat ambitieuzer. Merckt is bijvoorbeeld behoorlijk gedowngrade van het ontwerp waarvoor gestemd kon worden. De bogen zijn een verdieping lager geworden en er verschenen ineens witte baksteenprofielen in plaats van mooi sculpturaal beton. De Herbestemming van “The warehouse”brengt ook wat meer leven in de Dode Weeshuisstraat. Als de het oude V&D pand is opengewerkt en Mercado af is zal de straat een stuk levendiger en aangenamer zijn in plaats van alleen maar een plek om je fiets neer te zetten.

 2. @Middenweg, ik kan al uw retorische vragen met een ‘nee’ beantwoorden.
  Dat zijn allemaal maar stijlfiguren om dingen uit z’n verband te rukken.
  Al die dingen heb ik niet beweerd en zal dat ook niet doen.

  Wat ik wel beweerde is dat er in de vorige eeuw enorm veel verkloot is in de stad.
  En dat ik de huidige ontwikkelingen als het rechtzetten van historische vergissingen zie.
  En het gebouw in de Rode Weeshuisstraat past naar mijn smaak heel erg goed in de omgeving.
  Ik ben er ook van overtuigd dat je planologen en architecten niet te strak aan de lijn moet houden.
  Anders krijg je allemaal gemiddelde gebouwen, die je zelfs in Almere niet veel ziet….

  @Sjoerd, en het ging net zo lekker tussen ons ;)
  Even serieus, er is niks ‘rechtgezet’. Ik heb een mening en that’s it.

 3. De naberpassage (maar ook de Willem Lodewijkpassage) waren kapitale blunders van de PvdA uit naam van Max van den Berg. Maar dat kon je ook niet weten Merel.

 4. Quote Marcus: Als je alleen maar iets bouwt wat “past in de omgeving” krijg je een hele saaie Duitse wederopbouwstad. Sfeerloos.
  Een echt goede architect zal het gaan lukken om er rekening houdende met de bestaande omgeving iets passends bij te ontwerpen, daar ontbreekt het aan bij de hedendaagse gevelartiesten. Die scoren dan wel bij hun collega`s en gelijkgestemden, iets wat je ook altijd terug ziet komen in verkiezingen, je pakt hun collega`s er zo tussenuit, echter wordt er door hen volledig voorbij gegaan aan de essentie van architectuur.

  Ik was de afgelopen anderhalve week 2 keer in Dusseldorf en kwam daar langs enkele gebouwen wat naar nu blijkt het Andreas Quartier te heten, de architect van dit gebouw (SOB Architekten) heeft het dus wel begrepen en heeft iets moderns ontworpen wat past bij de bestaande bebouwing.

  @Merel,

  Je schrijft het zelf al: “naar mijn smaak” waar ik juist van mening ben dat hier een soort van open glazen showroom neer wordt gezet, met op de begane grond een soort van kleinschalige markthal voor een beperkt kopers publiek, daar de m2 prijzen voor huur niet zijn op te brengen voor een marktkoopman welke nu dan wel eens onderdak zijn of haar waren wil gaan verkopen. Gelijk aan de Markthal in Rotterdam, hoge huren, groot verloop. Ik weet niet of je daar al eens bent geweest, ik wel, maar Jan Modaal kan het niet veroorloven om daar boodschappen te gaan doen.

 5. @ Merel.

  Het is toch onmogelijk om je aan de indruk te onttrekken dat jij en Marc bij de gemeente op de loonlijst staan? Als twee van de ruim veertig zeer goed betaalde communicatiemedewerker? (Op een dorpje van net 200K inwoners)

  Van architectuur heb je inderdaad de weinig verstand. Verbaast me niet als blijkt dat je architectuur gestudeerd. Enige wat studenten leren is om handlangers van Bouwend Nederland te worden. Slopen (hoe oud, mooi en cultuurhistorisch ook) en dan verschrikkelijke ontzettend stoere “fuck the context” volume er voor terug. Geld moet natuurlijk rollen in BV Nederland. Geschiedenis mag er wel voor vernietigd worden.
  Volgens mij worden er decennia lang alleen nog grote rechthoekige blokken tekenende mensen zittende in autisme spectrum (doe ik zelf ook) aangenomen op bouwacademies. Om een gebouw op te leuken kunnen ze vaak niets anders dan wat kitserige Italieske boogjes bedenken.

  Noordwand en vorige Oostwand niet geslaagd? Raad ik aan beter te kijken. Helaas voor Oostwand naar schilderijen en andere afbeeldingen. Zeer geslaagd samenkomen van vorm en functie. Met eigen Nederlands karakter. Al die zich kunstenaars wanende middenstanders als De Zwarte Hond mogen de grond van de plekken waar de architecten van de Delftse School hebben gelopen niet kussen.

  Ik heb nergens geschreven dat grijze wand in Rode Weeshuis behouden moest blijven. Je had er iets van een laag of vier in hoofdzakelijk warm rood baksteen, met wat geel (Groningen was eens een “Gele Stad”, wit en groen voor terug kunnen zetten. Moet na de Grote Markt met Afschuwelijke Oostwand en verschrikkelijke Italiokitsch van de Waagstraat, nu ook straten er direct achter met glazen wanden VerAlmeriseert worden? Met zo’n ‘orgineel’ en binnen tien jaar achterhaalde concept van een Markthal.

  En het is een binnen no-time achterhaald concept van niks. Hoogste baasje van ROEZ is gek op Rotterdam. Provincieplaats Rotterdam heeft een markthal, en dus moet dorp Groningen ook een markthal. Was hij fan van wereldstad Londen, dan had Groningen ook een reuzenrad gebouwd. Dit is treurig genoeg het niveautje bij de ‘top’ van ROEZ.

  Over stadscentrum als vreet – en zuipoord. We hebben nu veel culturen in Nederland waarbij de gehele cultuur bijna eigenlijk alleen om de buik (eten) draait.
  De mens is echter tot veel meer geroepen dan bevredigen primaire fysieke levensbehoeftes (wc-gang, slapen eten en drinken) de essentie van bestaan te maken. Is mijn overtuiging. Zoals ook mijn overtuiging is dat een spirituele dieptepunt is bereikt. Op alle gebieden.
  Je op licht-snobistische wijze te profileren met goede smaak op gebied van eten is zo algemeen geworden dat het zijn glans verloren heeft, terrorisme in de vorm van het ronduit Satanische ISIS, populaire psychiaters als Dirk de Wachter die wijzen op de kansloosheid van het individualistische en op haast hysterische wijze naar perfecte geluk streef.

  Een historisch centrum dat een warm vreet, zuip en -shopoord wordt? Met comfort en geld uitgeven als pijlers. Een Las Vegas maar dan met (speciaal)- biertaps in plaats van gokkasten. Laat Groningen dit bespaart blijven.

  Eén van de functies van het centrum van een stad was bijvoorbeeld dat mensen er op bepaalde – door die mensen als heilig beschouwde dagen – er samen kwamen voor zingeving, beschouwing, rust, contemplatie en bevestigen van het zijn van een gemeenschap. Een wekelijkse gebeurtenis waar we na glorieuze Wederopbouw mee opgehouden zijn, en waardoor mede (!) de geestelijke gezondheid van de Nederlander er zo hard op achteruit is gegaan sinds jaren tachtig.
  Ongeveer het enige wat niet glorieus aan Wederopbouw was, was het over leed van WOII heen denderen. Handen uit de mouwen en in het nu leven, en op betere toekomst richten was lang niet voor iedereen de remedie voor trauma’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *