UMCG mag nu ook longkankerpatiënten met protonen bestralen van zorgverzekeraars

nieuws
Foto: Danja de Jonckheere

Onlangs heeft het UMCG al de eerste patiënten met longkanker bestraald met protonen. Vanaf deze week wordt de therapie ook voor hen vergoed door de zorgverzekering.

Eerder bleek uit onderzoek dat protonentherapie ook voor deze patiënten uitkomst kan bieden. Bij deze innovatieve manier van bestralen kan de straling veel preciezer gericht worden, zodat er minder straling komt in omliggend en achterliggend weefsel. Gezonde organen, zoals het hart, de longen en de slokdarm worden hierdoor beter gespaard, waardoor patiënten minder kans op specifieke bijwerkingen hebben.

Naar verwachting komt ongeveer 20% van de longkankerpatiënten in aanmerking komen voor deze nieuwe vorm van radiotherapie. “Door het gebruik van nieuwe modellen gebaseerd op gegevens van Nederlandse patiënten met longkanker, kunnen we nu voor een individuele patiënt goed inschatten of hij of zij baat heeft bij protonentherapie. Naar verwachting zal protonentherapie bij longkanker leiden tot meer overlevers zonder bijwerkingen”, zegt Hans Langendijk, hoofd van het protonentherapiecentrum van het UMCG.