SP: ‘Ook Groningen moet schulden sneller kwijtschelden’

nieuws
Foto: PxHere (CC 0.0)

De gemeenteraadsfractie van de SP stelt voor om, in navolging van Arnhem, ook in de gemeente Groningen de schulden van mensen kwijt te schelden die al lang van hun schuld proberen af te komen, maar bij wie dat nog niet is gelukt.

De raadsfractie komt met het voorstel nadat de Gemeente Arnhem donderdag eenzelfde voorstel aannam, waardoor zo’n 1400 inwoners minder of niets meer hoeven terug te betalen. In deze gemeente gaat dit om mensen die teveel uitkeringsgeld hebben ontvangen, leenbijstand hebben gekregen of om inwoners die al drie jaar lang tevergeefts met een betalingsregeling van hun schuld proberen af te komen.

De fractie stelt voor om de kosten voor dit initiatief te betalen door het rekeningresultaat in te zetten. Dat is geld dat overblijft of niet uitgegeven wordt, maar wel begroot was, waardoor elk jaar een aantal miljoen euro overblijft. “Op deze manier kunnen vele Groningers met een schone lei beginnen, kunnen mensen eerder beginnen met werk of activering en geeft de gemeente Groningen het goede voorbeeld in de richting van andere schuldeisers,” zo stelt fractievoorzitter Jimmy Dijk.