RUG: ‘Proefschrift Ad van Liempt voldoet aan standaard wetenschappelijke integriteit’

nieuws
Foto: Ziko via WikiMedia Commons (CCY 2.0)

De Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI) van de Rijksuniversiteit Groningen is tot de conclusie gekomen dat Ad van Liempt zich met zijn proefschrift ‘Gemmeker; commandant van kamp Westerbork’ niet schuldig heeft gemaakt aan een schending van de wetenschappelijke integriteit. 

De klacht werd in augustus ingediend door Bart Droog. Volgens hem had Van Liempt ‘verwijtbare onzorgvuldigheden’ in zijn biografie van Gemmeker laten sluipen.

Volgens de commissie geeft de klacht op onderdelen aanleiding tot het oordeel dat er sprake was van onzorgvuldigheden. Volgens de CWI had van Liempt nauwkeuriger kunnen handelen op het punt van de bronvermelding. Ook noemt het de verkoopdatum van het boek, voorafgaand aan de promotiedatum, incorrect. Het CWI geeft daarbij aan dat niet elke onzorgvuldigheid een inbreuk op de wetenschappelijke integriteit betekent.

Van Liempt promoveerde op 9 mei 2019 op de biografie Gemmeker; commandant van kamp Westerbork. Daarna trok ook gepensioneerd historicus Rudolf Dekker het ‘wetenschappelijke gehalte’ van het proefschrift van Van Liempt in twijfel. Daarop publiceerde hij half september zijn boek Plagiaat, nivellering en de Tweede Wereldoorlog. Bart Droog kan nog in beroep bij het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit, of hij dit doet is nog niet bekend.