Nieuwe traumahelikopter gepresenteerd op Groningen Airport Eelde

Hoewel de oude traumahelikopter van het UMCG en de ANWB van hetzelfde type is, heeft de nieuwe Airbus H135, die dinsdagochtend gepresenteerd werd op Groningen Airport Eelde, een hoop nieuwe snufjes.

traumaheli vliegveld eelde Foto: Melarno Kraan & Michael Huising – 112Groningen

De nieuwe versie van de Lifeliner 4, dit keer met callsign “PH-DOC”, heeft onder meer een volledige automatische piloot, een infraroodlamp en een achteruit-camera. Op een nieuwe brancardsysteem na gaan de patiënten die in de helikopter vervoerd worden weinig verschil merken.

traumaheli vliegveld eelde Foto: Melarno Kraan & Michael Huising – 112Groningen

Voor de piloten is de nieuwe helikopter wel een grote vooruitgang. Deze versie van de H135 is uitgerust met het geavanceerde digitale Helionix instrumentarium.  Zowel de piloten, de verpleegkundigen (HEMS Crew Members) als de artsen hebben de afgelopen maand ervaring op kunnen doen met het nieuwe materiaal zodat straks de optimale zorg kan worden geboden met de nieuwe spullen.

auto traumaheli eelde Foto: Melarno Kraan & Michael Huising – 112Groningen

Naast de nieuwe heli werd ook een nieuw snel-interventie voertuig gepresenteerd, een splinternieuwe VW Touareg R Line. Dit voertuig wordt bijvoorbeeld gebruikt in dichte mist wanneer vliegen niet mogelijk is.