In Groningen woonachtige hardloopster voor vier jaar geschorst voor dopinggebruik

nieuws
Foto: Website Hinke Schokker

De in Groningen woonachtige atlete Hinke Schokker is voor (voorlopig) vier jaar geschorst. Ze kreeg het bericht van haar schorsing twee maanden terug, maar ze maakte donderdag bekend dat ze niet doorgaat met het aanvechten van de schorsing en dat ze stopt met haar sport, ook de paardensport.

“Ik dacht eerst dat het meeviel. Dat het rechtgezet moest worden en dat het dan wel goed zou komen en ik alles achter me kon laten. Inmiddels zijn we 2 maanden verder, 15.000 euro lichter en heel veel kopzorgen rijker. En ik denk niet meer dat het goed komt”, zo schrijft de 35-jarige atlete op haar website. “Ik ga mij niet meer verdedigen voor iets wat ik niet gedaan heb. Ik laat mij niet meer als crimineel behandelen, ik neem het heft in eigen handen en laat de dingen los waar ik eerst zoveel energie van kreeg maar die mij nu alleen nog maar ongelukkig maken.”

Alle resultaten van de van oorsprong uit het Friese Eastermar afkomstige loopster worden geschrapt. Haar Nederlandse record is niet meer geldig en ze mag nergens meer in verenigingsverband aan sport doen, aldus Schokker. “Van de hoek waar ik steun had verwacht, was het enige dat ik te horen kreeg, een droge melding dat ik mijn medaille van het NK moet inleveren. En, oh ja, dat Nederlands record, dat is ook niet meer geldig. En als we dan toch bezig zijn: je naam wordt in zijn geheel uit de uitslagen geschrapt. Ik ben als een crimineel behandeld.”

Volgens de atlete heeft ze de afgelopen maanden ruim 15.000 euro uitgegeven aan kosten voor rechtsbijstand, dit om de publicatie van het nieuws door de atletiekunie tegen te houden. “Uiteindelijk voelde ik me zo onder druk gezet, dat ik ervoor koos het zelf naar buiten te brengen. Ik ben als een crimineel behandeld. Waar ik eerst dacht het recht te zetten om mijn onschuld te bewijzen, denk ik nu: zoek het uit. Ik ga mij niet meer verdedigen voor iets wat ik niet gedaan heb. Ik laat mij niet meer als crimineel behandelen.”