“Het jaar 2019 bracht helaas niet minder armoede”

Ondanks de tomeloze inzet van de Voedselbank Groningen is het aantal mensen dat in armoede leeft in de gemeente Groningen niet afgenomen. “Maar voor 2020 ben ik positief gestemd.”

“In 2018 leefde één op de vijf kinderen in armoede”, vertelt Ulfert Molenhuis van Voedselbank Groningen. “Nu zijn dat één op de zes. Dat lijkt positiever maar het is een vertekend beeld. Door de herindeling met de gemeenten Ten Boer en Haren zijn de absolute aantallen anders opgebouwd.” Toch is Molenhuis positief gestemd. “Onlangs is in de Groningse gemeenteraad unaniem besloten om een proef te draaien met het Zweedse systeem. Als je in Zweden in de financiële problemen komt dan heb je niet te maken met incasso’s en deurwaarders. Als Den Haag akkoord gaat wordt die proef hier ook in Groningen uitgevoerd. Dat zou heel goed zijn.”

Daarnaast heeft Molenhuis voor 2020 nog meer wensen. “het zou heel goed zijn om het eigen risico te laten verdwijnen. Mensen die naar een arts gaan moeten acht van de tien keer medicijnen aanschaffen wat ze niet kunnen betalen. Daardoor krijgen ze geen goede zorg. Met het laten vervallen van het eigen risico verlaag je de drempel tot een gezond leven.”

Deel dit artikel:

 1. Ook de massale instroom van de buitenlandse student geeft een vertekenend beeld. Je kan deze studenten (nieuwkomers) buiten de statistieken laten. Hierop is makkelijk te selecteren. Misschien zijn het er wel 1 op 4 geworden en daarmee de situatie nog veel slechter. Gebruik de peildatum uit 2010 met dezelfde inwoners!

 2. Ze moeten die boetes op het niet betalen van de zorgverzekering eens afschaffen. In de regel is het zo dat als de zorgverzekering niet betaald wordt dat vanwege niet kunnen is niet vanwege niet willen. 1 van de grootste veroorzakers van oplopende schulden. Overigens blijf ik wel voorstander van boetes geven voor het moedwillig niet willen betalen, maar dat valt heel makkelijk te checken.

  Ow en een verbod opstellen voor incassobureaus en deurwaarders dat ze elkaars schulden niet mogen afkopen/opkopen. Enorm vieze nazi praktijken zijn het dat enorm negatief uitpakt voor de schuldenaar.

  Eigen risico afschaffen zie ik niet zitten, wel vermindering naar max 100 euro ofzo. Je hebt er ook mensen tussen zitten die voor elk witwasje iets aangepraat willen krijgen. Het is dan een mooie drempel.

 3. Het eigen risico afschaffen voor mensen met een chronische ziekte of een handicap zou een goed begin zijn voor die mensen is het geen risico maar een vaste kostenpost.
  Terwijl juist die groep, vanwege hun beperking, vaak al meer kosten maken dan mensen zonder beperking en vaak al in armoede leven.
  Zoals gister weer bleek in diverse media waaronder de nos https://nos.nl/artikel/2313168-positie-van-beperkten-verslechterd-onze-wereld-is-gemaakt-voor-lopende-mensen.html

 4. Buitenlandse studenten: Het zijn er nu al 7.000 en als die een arbeidsovereenkomst hebben van een aantal uren per week krijgen ze een toelage.

 5. @Ulfert

  Ook de definities zijn veranderd bij het CBS onder de toenmalige minister Asscher (PvdA). Een baan met maar 2 uurtjes in de week, is in de nieuwe definities een volledige arbeidsplaats. Voorheen was dit 12 uur. Een werknemer met 2 gewerkte uurtjes in de week is geschrapt uit het werklozenregister. Voorheen was dit 12 uur. Nederland kreeg er in één klap 1,1 miljoen banen bij door deze nieuwe definities als een gebakken lucht. Door de grote instroom van de buitenlandse student, voorziet dit ook in steeds meer Horeca en supermarkten in Groningen. Deze pulpbanen zijn dus zeer van invloed op de cijfertjes. Waardoor er een zeer scheef beeld is ontstaan in de werkgelegenheid in Groningen. En dit gegeven wordt enorm misbruikt door de politiek in Groningen. Ook om andere beleidszaken daarin te kunnen uitvoeren

  En de journalistiek In Groningen deint helaas mee met dat gegeven van deze nieuwe definities. Een banenexplosie kopte het DvhN onlangs. Schaamteloos! Schakel maar eens terug in de oude definities. Dan blijkt het geen hosanna te zijn!

  Alsook de krapte op woningmarkt, wat volledig is veroorzaakt door de komst van de buitenlandse student. Het opkopen van onze woningen door het commerciële vastgoed voor deze buitenlandse student (Erasmus-programma). Maar ook door de politiek is misbruikt. Alsof de krapte wordt veroorzaakt door een bruisende economie.

  De krapte betekent ook duurdere huizenprijzen en een verhoging van de OZB aanslag. En daarmee minder koopkracht voor menigeen.

  De gemeente Groningen betaald jaarlijks 150 miljoen euro aan uitkeringen. Daaromheen, rond de bijstandsgerechtigden, een ambtelijke organisatie en bedrijfjes (uitbesteed) dat jaarlijks 270 miljoen kost !

  De armoede- en de werklozenindustrie is een bedrijfstak op zich, waar menigeen een uitstekende boterham aan verdient. Door een gebrek aan andere hoogwaardige werkgelegenheid ook maar goed ook, om dit in stand te houden! (cynisme)

  Om die reden is een basisinkomen dan ook zeer ver weg. Omdat dit ten koste gaat van de mensen werkzaam in deze armoede- en werklozenindustrie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *