Statenlid Johan ten Hoove (50PLUS) wint Klare Taal Bokaal

nieuws

Het Groningse statenlid Johan ten Hoove van 50PLUS is de winnaar van de Klare Taal Bokaal 2019. Volgens de jury, sprak hij de meest begrijpelijke taal tijdens de behandeling van de begroting op 13 november.

De jury bestond uit leden van de Jongeren Adviesraad van de provincie Groningen. Zij beoordeelden de Statenleden tijdens de vergadering vanaf de publieke tribune. De jury lette er vooral op dat zij een samenhangend verhaal hielden in begrijpelijke taal. Johan ten Hoove gebruikte weinig moeilijke woorden en sprak met veel gevoel voor humor. Daarbij liet hij zien dat hij goed geïnformeerd was. Naast Johan ten Hoove kwamen Robert de Wit van het CDA en Bram Schmaal van Groninger Belang in de top drie terecht.

De uitreiking van de Klare Taal Bokaal kwam voort uit het provinciaal jeugddebat, dat jaarlijks plaatsvindt. Daar bleek dat politieke debatten voor jongeren vaak moeilijk te volgen zijn door het ingewikkelde taalgebruik van politici. Eerder wonnen Gert Engelkens (PvdA), Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) en Tim Zwertbroek (D66) de prijs.