‘Meer mensen moeten een fijne tijd kunnen hebben op de Grote Markt’

In 2023 wil de Gemeente Groningen de herinrichting van de Grote Markt in de Stad afgerond hebben. Stadsbouwmeester Jeroen de Wilgen ziet het vernieuwde plein voor zich als een ontmoetingsplek, met veel ruimte voor voetgangers.

“We gaan de Grote Markt een grote opknapbeurt geven. We willen gewoon dat meer mensen hier een fijne en leuke tijd kunnen hebben”, zo stelt De Wilgen. “Als je nu zo om je heen kijkt, hier op de Grote Markt, zie je dat het ‘klimaat’ hier eigenlijk niet geschikt is voor hen. We hopen dan ook dat dit een plek wordt waar je goed kunt lopen en je jezelf als voetganger op je gemak voelt.”

Uit een interactief onderzoek, uitgevoerd tijdens Let’s Gro 2018, bleek dat ook de bezoeker van de Stad deze inrichting graag terugzien op de Grote Markt.  Hoewel het onderzoek, ook volgens de onderzoekers zelf, niet representatief was voor alle inwoners van de Stad, kwamen meer groen op de Grote Markt en meer ruimte voor voetgangers duidelijk naar voren als gewilde thema’s voor de Stad.