Lange wachtrijen bij Forum Groningen, 21 duizend bezoekers

“De rij is nog langer dan net”, aldus een jonge vrouw. Toch neemt ze met haar gezelschap plaats bij de honderden, misschien wel duizend wachtenden om een kijkje te nemen in Forum Groningen in het hart van de stad. 21 duizend mensen kwamen uiteindelijk binnen.

Het cultuurcentrum werd vrijdagmiddag iets na vijf uur geopend. Dat gebeurde zonder hoogwaardigheidsbekleder, omdat het forum volgens de directie een plek moet zijn voor iedereen. Iedereen kon 24 uur lang een kijkje nemen. Vrijdagavond bedroegen de wachtrijen al meer dan een uur.

Foto Andor Heij. Wachtrij bij Forum Groningen

Zaterdag was dat niet anders en liep dat zelfs soms op tot twee uur. Maar velen hadden het er voor over. Er was een programma samengesteld waar de bezoekers heen konden, maar velen vergaapten zich aan de zalen in het gebouw en keken op het dak over de stad en provincie Groningen heen.

“We hadden natuurlijk gehoopt dat er veel mensen zouden komen in het openingsweekend, maar dat het er zovelen zouden zijn, hadden we nooit gedacht. We zijn werkelijk overrompeld door het bezoek en de enorme hoeveelheid positieve reacties. Dank Groningen!”, aldus Dirk Nijdam, algemeen directeur van Forum Groningen.

Foto: Nathan Reinds // www.nathanreinds.nl Opening Forum.

Het bezoekersaantal van 21 duizend had veel hoger kunnen zijn, maar dat liet de capaciteit van het Forum niet toe. Velen maakten dan ook bij het zien van de wachtrij rechtsomkeer. “Zo nieuwsgierig ben ik ook weer niet”, aldus een man die met zijn gezin weer richting de Grote Markt gaat. “Ik bekijk het gebouw wel een andere keer”.

Deel dit artikel:

 1. Wat de sloop van de Harmonie tientallen jaren geleden te maken heeft is mij een raadsel.
  Alleen complitdenkers zien dit soort verbanden.
  Het Forum lujkt een prachtige invulling van een stukje stad dat er erg slecht aan toe was.
  Tegenstanders trekken nu allerlei flauwekul uit de kast om toch nog td kunnen blijven geloven dat het een slecht plan is.

 2. De Trap van van der Zee ligt nog ergens in opslag.Het forum heeft een grotere historische waarde dan dat oude schooltje dat meer een hysterische waarde heeft voor sommigen. Als er nooit wat afgebroken mocht worden was Groningen nog steeds een verzameling plaggenhutten en beschermd door de Unesco. Of je daar nou blij van moet worden?

 3. Nooit wat afgebroken? Daar ga je de mist in.

  Vergelijk Groningen van mei 1945 en het huidige Groningen. Van prachtig Hanzestadje met wat littekens door krijgsgeweld, naar de treurzooi die het nu door ver-Almerisering op veel plekken is. Met dank aan misantropische cultuur-marxisme en corrupte Friese bouwlobby binnen lokale Groninger politiek.

 4. De arme Grunnegers ‘hol’n’ van en hollen voor alles wat gratis is. Ze hebben niet door dat dit nutteloze fallussymbool voor altijd zwaar zal drukken op het gemeentebudget.

 5. @Marc: Jij weet heel goed dat hier gaat om het achterhuis van de oude bioscoop aan de Poelestraat en niet om de Harmonie aan de Oude Boteringe. Het zoveelste quasi-gewiekste trucje van de gemeentelijke klapjosti van dienst om maar niet op de materie in te hoeven gaan.

 6. Steven Meijer noemde al enige veiligheidspunten die voor verbetering vatbaar zijn. Maar eerst mijn indruk van het Forum. Het dakterras is fenomenaal, je kunt de gehele stad en omstreken overzien. Met de roltrappen omhoog en omlaag daar moet je wel tussen de 5 en 10 minuten voor rekenen. Ik merk nu echter al dat alle beschikbare plaatsen bedoelt voor mensen die met hun computer willen werken door studenten in beslag worden genomen, en dat betekend dat in de tentamenperiodes er net als in het oude bibliotheek geen enkele plaats meer is voor gewone bezoekers. Maar ik zie een echt veiligheidsprobleem, die zonder twijfel ook NIET aan de aandacht van B & W en betrokkenen bij de bouw kan zijn ontgaan. Wie last heeft van hoogtevrees zal niet op zijn of haar gemak van de roltrappen gebruik maken. Ze zijn erg smal, en de leuningen zijn slechts 100 centimeter hoog. Er zijn geen veiligheidsnetten, dus een moment van onachtzaamheid , ongeduldige , en stoeiende kinderen bijvoorbeeld en je hebt een dodelijk ongeval. En dan worden er alsnog veiligheidsnetten aangebracht. Het bekende gezegde “als het kalf verdronken is”zal hier vroeg of laat op van toepassing zijn.

 7. @ Coos Neetebeem.

  Hoewel geen fan van Marc, moet ik hier even voor hem opkomen. Het is mijn stalker RealJack die uit het niets over de Harmonie begint. Denk dat deze wat sneue figuur gisteravond iets teveel drank door de hals had voor een zinnig reageren. (Germanisme moet me vergeven worden)

 8. Voorspelling

  Dit Forum Groningen betekent het begin van het einde van de bibliotheek in het centrum van de stad Groningen. De uitvaartcoalitie bestaat uit: Paul de Rook, Dirk Nijdam en Hans Poll.

  De culturele economie maakt in de stad Groningen meer kapot dan je lief is. In dit geval de bibliotheek in het centrum van de stad Groningen. Leden van de bibliotheek kunnen hun lidmaatschap opzeggen. Dat is het begin van het einde.

  OOG, we gaan samen zien dat mijn voorspelling uitkomt.

 9. # Steven Meijer en #Wasserman

  Ik heb uw beider reactie’s over uw bezorgdheid gelezen.

  De Stichting Forum Groningen, B&W, Provincie Groningen, Groninger Brandweer, GGD hebben niet ingegrepen!

  Ik ben gisteren in de Brakke Bek geweest.
  Ik vond het erg op een vliegveld lijken – met een veelheid aan mensen die heen en weer gingen – op een veelheid van roltrappen.

  Ik heb besloten om verder helemaal niets over het gebouw te melden.
  Aangezien alleen al ikzelf gisteren naar buiten kwam met de wetenschap van 5 plaatsgevonden ongelukken.

  Daarom heb ik – vanochtend – de CdK, GS en PS verantwoordelijk gesteld voor al de ongelukken die reeds hebben plaatsgevonden en die nog gaan plaatsvinden.

  Mevrouw Kiki

  De Provincie Groningen dient te handhaven op basis:
  1. van IBT (Interbestuurlijk Toezicht)
  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/provincies/interbestuurlijk-toezicht

  2. Indeplaatsstelling – Wet revitalisering genriek toezicht (wRGT):
  Als een Gemeente niet naar behoren haar taak uitvoert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *