Katteneigenaren overtreden massaal de wet

Uit een onderzoek dat vrijdag gepubliceerd is, blijkt dat katteneigenaren massaal de wet overtreden. Juristen Han Somsen en Arie Trouwborst van Tilburg University concluderen dat de kat volgens de Wet Natuurbescherming een gevaar is voor beschermde vogelsoorten.

Volgens Astrid Rutsen van de Kattenkliniek in Groningen kunnen eigenaren zelf al een boel doen om vogels te beschermen tegen hun kat. ‘Je kan je kat een belletje omdoen, zodat de vogel de kat hoort aankomen. Let er hierbij wel op dat het bandje waar het belletje aan zit een veilige is. Katten kunnen namelijk achter dingen blijven haken. Zorg dus voor een bandje met een slotje dat losspringt als er druk op komt te staan.’

Voorlopig lijkt er niet te worden opgetreden tegen het overtreden van de Europese wetgeving. Vogelbescherming, Natuurmonumenten en Sovon Vogelonderzoek maken zich daar zorgen over.