Katteneigenaren overtreden massaal de wet

Uit een onderzoek dat vrijdag gepubliceerd is, blijkt dat katteneigenaren massaal de wet overtreden. Juristen Han Somsen en Arie Trouwborst van Tilburg University concluderen dat de kat volgens de Wet Natuurbescherming een gevaar is voor beschermde vogelsoorten.

Volgens Astrid Rutsen van de Kattenkliniek in Groningen kunnen eigenaren zelf al een boel doen om vogels te beschermen tegen hun kat. ‘Je kan je kat een belletje omdoen, zodat de vogel de kat hoort aankomen. Let er hierbij wel op dat het bandje waar het belletje aan zit een veilige is. Katten kunnen namelijk achter dingen blijven haken. Zorg dus voor een bandje met een slotje dat losspringt als er druk op komt te staan.’

Voorlopig lijkt er niet te worden opgetreden tegen het overtreden van de Europese wetgeving. Vogelbescherming, Natuurmonumenten en Sovon Vogelonderzoek maken zich daar zorgen over.

Deel dit artikel:

  1. Het is toch volstrekt onmogelijk, een poes altijd binnen te houden. Zelfs als je het probeert, zal het intelligente dier altijd proberen te ontsnappen. Een poes is een solitair dier en die moet soms de ruimte hebben om alleen op stap te gaan. Een halsband met belletje, die automatisch losspringt bij kans op verwurging is misschien een goed idee, net als het ‘s nachts binnenhouden

  2. Ik heb dit onderwerp al vaker aangesneden op deze site, maar nog altijd zijn ze stil bij Partij voor sommige Dieren, zwarte Piet is voor hen veel belangrijker.
    En ondertussen worden inheemse dieren uitgemoord en vaak niet eens om eten maar om het jagen en spelen met het prooi.

    p.s. kom er maar in zogenaamde dierenvrienden en dat zeg ik als jager die z’n eigen gehele familie zelf van eten kan voorzien, in barre en goede tijden.

  3. Onzinnig. Katten zijn ook natuur. Houdt de vogeltjes scherp. De vogeltjes zijn overigens totaal niet onder de indruk van mijn kat. Daarnaast is er in Nederland geen wet die verplicht katten binnen te houden of aan te lijnen. Er wordt dus helemaal niets overtreden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *