Geridderde brandweermannen: “positieve punten eruit halen”

nieuws
Henk van Hemmen, Wim Croeze en Jaap Bolhuis in de studio van OOG Radio. Foto: Kevin van der Laan

Henk van Hemmen, Wim Croeze en Jaap Bolhuis zijn samen opgeteld goed voor 78 jaar ervaring bij de brandweer in Haren. Tijdens een personeelsfeest vorig weekend kregen zij van burgemeester Koen Schuiling een Koninklijk lintje voor hun inzet.

Bolhuis is 22 jaar vrijwilliger bij de brandweer, Croeze doet het werk 27 jaar en Van Hemmen is de nestor met 29 jaar. Ze werden alle drie uitgeroepen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. In het OOG-radioprogramma Haren Doet vertelde het trio over hun werk voor de brandweer.

“Het is een periode die eigenlijk om is gevlogen”, zegt Van Hemmen. Zijn geheim waardoor hij het zo lang volhoudt lijkt simpel. “Positief blijven, positieve punten eruit halen.”

Voor Croeze kan de inzet voor de brandweer soms raar zijn. Hij werkt namelijk bij UMCG Beatrixoord en is daar ook BHV’er. Dan kan het geburen dat hij BHV-dienst heeft terwijl er brand uitbreekt. Waar kiest hij dan voor? “Als er brand uitbreekt, dan blijf ik daar op locatie en help ik mijn collega-BHV’ers. Daarna komen mijn collega’s bij de brandweer en die mag ik dan naar de brand gidsen.”

Tijdens het personeelsfeest vorig weekend viel het kwartje snel toen ze burgemeester Schuiling in Buurthuis de Mellenshorst zagen. “We hadden gewoon een feest, toen werden we even weggeroepen. Toen we terugkwamen zat de hele zaal vol met familie en de burgemeester was er en toen kregen we een lintje”, aldus Bolhuis.

In de jaren dat de heren werken voor de brandweer hebben ze veel oproepen gekregen. De brand op de scheepswerf in De Punt op 9 mei 2008 is ze alle drie het meest bijgebleven. “Daar zijn drie van onze collega’s omgekomen”, zegt Henk. “We hebben het er zo nu en dan nog wel over, en we gaan er ieder jaar op 9 mei nog steeds heen om een bloemstuk neer te leggen. Het leeft nog steeds in het korps en dat moet ook niet vergeten worden. We hebben heel veel gezien en er heel veel van geleerd. Zelfs de lesstof die nieuwe brandweerlieden krijgen is erop aangepast.”

Luister hier het gesprek uit Haren Doet met de brandweermannen terug:

In 2021 zal de brandweerkazerne in Haren waarschijnlijk verhuizen naar haar nieuwe locatie op industrieterrein Felland. Dat zal even wennen worden. “Na 22 jaar is de kazerne wel een beetje je tweede huiskamer geworden, en dan moet je verhuizen en dat zal toch wel een beetje wennen worden, maar we krijgen wel een nieuwe ruimte terug aan de Felland. Het wordt wat groter en wat moderner en dat was ook wel nodig”, aldus Bolhuis.

Deel dit artikel: