Energiek Maarwold wil samenhang in de wijk

nieuws
Vier van de deelnemers aan de zwerfvuilactie. Foto: Energiek Maarwold

Zonnepanelen, zwerfvuil opruimen en het planten van krokusbolletjes. Het zijn de eerste acties waarmee Energiek Maarwold zich bezighoudt. Het jonge initiatief in Haren bereikt daarmee steeds meer buurtbewoners.

Het initiatief is gestart door vijf mensen in de wijk Maarwold. “Zelf definiëren wij het als het deel van Haren ten westen van de Rijksstraatweg”, zei Michel van den Bogaert. Hij is één van de initiatiefnemers en vertelde zaterdag over de groep in het radioprogramma Haren Doet op OOG Radio.

De plaatsing van zonnepanelen op een centrale locatie in de wijk is één van de belangrijkste speerpunten voor EM. Daarvoor was eerst Huize Westerholm aan de Irenelaan in beeld. Hun dak is echter niet beschikbaar. “Ze reageerden heel enthousiast, maar ze hebben hun nieuwe vleugel helemaal bedekt met zonnepanelen voor eigen gebruik, die is nu helemaal self-supporting. Nu willen ze de oude delen ook self-supporting maken, dus ze hebben het hele dak nodig. Ze zijn wel zo enthousiast dat ze deel zijn geworden van ons initiatiefgroepje.”

De groep heeft inmiddels interesse in een ander dak, dat van de buren van Westerholm. “Daar staat de Nicolaaskerk, en die hebben een heel mooi plat dak met een beetje een helling richting het westen. We hebben de kerk gevraagd en zij zijn heel enthousiast. Nu is de volgende stap om te kijken of het dak überhaupt geschikt is. Er staan natuurlijk geen palen middenin zo’n kerk en het dak moet het wel aankunnen. De volgende stap is om een startsubsidie aan te gaan vragen bij het energieloket in Groningen en dan kunnen we een opdracht voor een onderzoek gaan verstrekken”, zegt Van den Bogaert.

Twee weken geleden liet EM zich van een andere kant zien door zwerfvuil op te ruimen in de wijk. “We hebben mensen die zich hebben aangesloten bij ons gevraagd of ze mee wilden helpen met opruimen en daar kwam een klein groepje op af. We hebben een kleine route bedacht door Haren en ons verdeeld in twee groepen en als je goed zoekt vind je toch veel zwerfvuil als bekertjes, blikjes en zelfs statiegeldflesjes. Je begrijpt niet waarom mensen het weggooien, maar het ligt er allemaal. We hebben de gemeente gevraagd of we wat hulp konden krijgen en kregen van die grijpers, vuilniszakken en handschoenen.” Westerholm wordt binnenkort nog wel het decor van een andere actie. “We gaan rond het gebouw krokusbolletjes planten, ook weer met de medewerking van de gemeente, die 1500 bollen beschikbaar heeft gesteld.”

Luister hier het interview uit Haren Doet met Michel van den Bogaert terug:

Er is een groeiende groep, op dit moment bestaande uit ruim 60 sympathisanten van EM, die ongeveer twee keer per jaar een nieuwsbrief krijgt per mail. Aanmelden voor deze nieuwsbrief kan via het mailadres energiekmaarwold@xs4all.nl. De groep is daar ook bereikbaar voor vragen.