Hoge concentratie stikstof in lucht kan leiden tot nierschade

Een hoge uitstoot van stikstof vormt een risico voor schade aan de nieren. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 143.000 inwoners van Noord-Nederland dat het UMCG uitvoerde. Dit gaat niet om de stikstof van boerenbedrijven.

Deze woensdag publiceert men de resultaten in het wetenschappelijke magazine PLOS ONE. De onderzoekers benadrukken met klem dat het niet gaat om de stikstofuitstoot van boeren. Dat is ammoniak, terwijl dit gaat om de stikstofconcentratie in de lucht. Dat het onderzoek deze week gepubliceerd is, is puur toeval en heeft te maken met de publicatiemomenten van het tijdschrift.

Chronische nierschade is een belangrijk gezondheidsprobleem. De meest ernstige vormen gaan gepaard met grote belasting voor de patiënt en hoge kosten voor de samenleving. Het is al langer bekend dat er forse verschillen bestaan tussen verschillende landen in het vóórkomen van chronische nierschade.

Er bleken in Noord-Nederland significante verschillen te zijn tussen regio’s in de mate waarin chronische nierschade voorkomt. Deze verschillen waren niet goed te verklaren door bekende risicofactoren als leeftijd, hoge bloeddruk en suikerziekte. Dankzij de uitgebreide informatie van Lifelines zijn ook factoren als alcohol, sporten en bewegen, enzovoort uitgezonderd. Uit de ruimtelijke analyses bleek blootstelling aan stikstofdioxide een belangrijke factor te zijn. Hoe groter de concentratie stikstof in de lucht was, des te meer gevallen van nierziekten werden er aangetroffen.

Dit duidt er op dat een hoge stikstofuitstoot niet alleen een risico vormt voor schade aan de luchtwegen, maar ook een risico kan vormen voor schade aan de nieren.