Rechters klagen over ‘onveilig werkklimaat’ en ‘angstcultuur’ bij rechtbank Noord-Nederland

nieuws
foto: Rick van der Velde

Drie rechters van de Rechtbank Noord-Nederland hebben zich dinsdag in een artikel op Mr.nl kritisch uitgelaten over het werkklimaat binnen het instituut. Het bestuur herkent zich niet in de aantijgingen en vindt het ‘onbegrijpelijk en schadelijk’ dat de rechters naar de pers zijn gestapt.

Volgens de rechters bereikte de onvrede een kookpunt door het vervangen van de bedrijfsarts, het vertrek van drie managementassisentes, het beëindigen van de kritische columns van rechter Edzard van Weringh op het interne netwerk Intro en het aftreden van rechter Sietske Dijkstra als voorzitter van de integriteitscommissie.

Rechtbankpresident Maria van de Schepop geeft toe dat de interne communicatie onder de maat was, maar zegt ook dat ze het onveilige werkklimaat ‘niet herkent, maar zich er wel rekenschap van geeft’.

Volgens DvhN krijgen de rechters in een interne mail aan medewerkers  de wind van voren van het bestuur: “Het is onbegrijpelijk en schadelijk dat medewerkers de mening die zij zich vormen over interne gebeurtenissen, waar zij niet rechtstreeks bij betrokken zijn, delen met de pers. Dit is beschadigend voor alle betrokkenen, onze rechtbank en de rechtspraak in het bijzonder.”