“Reactie Den Haag op onderwijsproblemen is koude douche”

Een koude douche. Zo omschrijft Marieke Homan van onderwijsvakbond AOb de reactie van politiek Den Haag op de problemen in het onderwijs. Daarom gaat er op 6 november gestaakt worden.

“De problemen in het onderwijs spelen al jaren”, vertelt Homan. “De werkdruk is hoog, er zijn te weinig leraren en de salarissen liggen niet op het gewenste niveau.” De bonden hadden met Prinsjesdag gehoopt op een bedrag van 420 miljoen euro om de ergste nood te ledigen, maar er kwam niets. “Dit kabinet heeft er voor gekozen om niet in het onderwijs te investeren. Daarom gaan we op 6 november het werk neerleggen.”

Of de actie daadwerkelijk door gaat hangt af van een gesprek dat op 16 oktober in de agenda staat. “Premier Rutte heeft gezegd met ons om tafel te willen. Als dat niets oplevert, geen concrete toezeggingen, dan leggen we op 6 november het werk neer.” De bedoeling is om dan in het noorden een actiedag te organiseren. “Deze moet ook breed ingezet worden waarbij we behalve leraren ook ouders, leerlingen en studenten willen betrekken.”