Eigen letter die DNA van Groningen verbeeldt

nieuws

Groningen krijgt een Gronings lettertype mede geïnspireerd op het werk van Wim Crouwel, meldt Marketing Groningen. Onderdeel van de nieuwe huisstijl voor Groningen.

De echte presentatie van het lettertype Gronika is pas op 31 oktober tijdens Let’s Gro, maar vanwege het plotselinge overlijden van de Groningse graficus Wim Crouwel kreeg dit vrijdag al aandacht tijdens het eerbetoon wat voor hem in Amsterdam werd georganiseerd. Wim Crouwel overleed op 19 september.

Het Gronings lettertype is mede geïnspireerd is op zijn werk maar ‘ook de Groningse architectuur en gevelbelettering zijn inspiratiebronnen geweest’.

Het lettertype is ontworpen als onderdeel van de nieuwe huisstijl voor Groningen. ‘Een jaar lang is gewerkt aan deze nieuwe huisstijl die volledig is gebaseerd op de identiteit van Groningen, met een eigen letter die dat DNA van Groningen verbeeldt’.

‘Gronika staat met de voeten stevig in de Groningse klei: krachtig en ook zachtaardig. Nuchter én eigenzinnig’. Het lettertype is ontworpen door Jelmar Geertsma, een graficus van Minerva.

 

Vanaf de zijlijn komt een reactie van voormalig wethouder Joost van Keulen: