Brandoefening in Martini Ziekenhuis; geen rook, wel ‘matglazen’ skibrillen

nieuws
Foto: Brandweer Groningen

Medewerkers van het Martini Ziekenhuis en Brandweer Groningen oefenen vrijdag in het operatiecomplex in het bestrijden van een brand op een OK. Bij de oefening dragen medewerkers een ‘versluierde skibril’, zo kan er getraind worden met beperkt zicht.

Tjarda Stelling, projectcoördinator Operatiecentrum vindt het belangrijk dat medewerkers de gelegenheid hebben om een dergelijk scenario te oefenen:” Je kunt immers wel mooie protocollen schrijven, maar als je ze niet samen oefent, heb je hier weinig aan als er daadwerkelijk brand uitbreekt!” Volgens Stelling is de oefening ook goed voor de Brandweer Groningen: “Zij hebben ten slotte niet zo vaak de gelegenheid om in zo een bijzondere locatie te oefenen.”

Volgens Steeling blijkt uit onderzoek dat de meeste ongelukken op operatiekamers terug te voeren zijn op menselijk gedrag: “Bijvoorbeeld door fouten in de communicatie, een gebrek aan leiderschap of het ontbreken van adequate besluitvorming. Daarom staat het ontwikkelen van deze niet-technische vaardigheden bij deze oefening centraal.”