Bloemen voor vermoord echtpaar, bioscoop blijft langer dicht

nieuws
Foto: Joey Lameris & Martin Nuver - 112groningen.nl

Diverse mensen hebben zondag bloemen gelegd bij de bioscoop aan het Gedempte Zuiderdiep. De cinema laat in een verklaring weten ook de komende dagen gesloten te blijven.

In de middag werden de hekken weggehaald die een etmaal eerder rond de bioscoop geplaatst waren. Voor verschillende Stadjers was dat het teken om bloemen te leggen bij de ingang. In de bioscoop werden zaterdagochtend rond 09.20 uur de lichamen van een 56-jarige man en een 55-jarige vrouw aangetroffen. Het echtpaar uit Slochteren, dat al jarenlang het gebouw schoonmaakt, bleek te zijn vermoord. De politie begon daarop direct een groot onderzoek. Dit resulteerde in de avond in een naam van een verdachte. Omdat de politie geen idee had waar deze 33-jarige man verbleef, werd een foto verspreid waarmee de hulp van het publiek werd ingeroepen. Uiteindelijk kwamen er zo’n 150 tips binnen. Het is onbekend of hier een gouden tip tussen zat.

Tekst gaat verder onder de foto

Politieagenten op de locatie aan het Hoendiep kort nadat de verdachte overmeesterd kon worden. Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

Slachtoffers en verdachte kenden elkaar niet
Zondagochtend werd de man aangetroffen nabij een tankstation aan het Hoendiep. De verdachte werd daarbij neergeschoten door een arrestatieteam. Gewond is hij overgebracht naar het ziekenhuis. De politie is ondertussen nog volop bezig met het onderzoek. “Wat we nu weten is dat de verdachte rond 07.30 uur de bioscoop betrad”, vertelt een politiewoordvoerder. “Korte tijd later verliet hij het pand weer. Op dit moment hebben we geen enkele aanwijzing dat slachtoffers en dader elkaar kenden. De komende tijd gaan we de verdachte verhoren, waarbij we uiteraard geïnteresseerd zijn in zijn beweegredenen.”

Bioscoop tot woensdag gesloten
Direct na de vondst van de lichamen in de bioscoop maakte het bedrijf bekend dat het zaterdag en zondag gesloten zou zijn. Zondagavond laat het weten dat het ook maandag en dinsdag nog gesloten is. “Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun familie”, staat te lezen in een verklaring. “Slachtofferhulp is ingeschakeld voor onze collega’s. Alle voorstellingen zijn afgelast. Bezoekers die een kaartje hadden gekocht krijgen hun geld terug.”

Tekst gaat verder onder de foto

In de middag werden er door verschillende mensen bloemen gelegd bij de ingang van de bioscoop. Foto: Joey Lameris & Martin Nuver – 112groningen.nl

Burgemeester: “Dit heeft een enorme impact op de samenleving”
De moord in de bioscoop heeft volgens burgemeester Koen Schuiling (VVD) een enorme impact op de samenleving. “Het is verschrikkelijk als je zoiets overkomt”, laat hij aan het Dagblad van het Noorden weten. De burgemeester is erg blij dat politie en Openbaar Ministerie binnen 24 uur een verdachte aan konden houden. “Een groot compliment aan alle hulpverleners. Er is enorm goed werk verricht.” Schuiling hoopt dat de snelle actie van de politie het veiligheidsgevoel in de stad versterkt.

“Dit is onvoorstelbaar en heel heftig”
In Slochteren, waar het echtpaar woonde, is verslagen gereageerd op het nieuws. In een partycentrum in het dorp vond zondagmiddag een bijeenkomst plaats waar buurtbewoners met elkaar over het voorval konden praten. Onder de aanwezigen ook burgemeester Adriaan Hoogendoorn (ChristenUnie). “Dit is onvoorstelbaar en heel heftig”, laat hij aan het Dagblad van het Noorden weten. “De mensen zijn hier erg betrokken met elkaar. Ineens zien zij zich geconfronteerd met het feit dat twee dorpsgenoten die hier al vijftien jaar woonden hen ruw ontvallen zijn.”

Bij de bioscoop aan het Gedempte Zuiderdiep werden zaterdagmiddag hekken geplaatst. Deze werden zondagmiddag weer verwijderd nadat de politie bekend had gemaakt het onderzoek in het filmtheater afgerond had. Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl