Bibliotheekgebouw aan Oude Boteringestraat wordt één verdieping hoger

nieuws
Foto: Google Streetview

De Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) verhuist in 2023 naar het gebouw van de Openbare Bibliotheek aan de Oude Boteringestraat 18. De faculteit wil graag meer ruimte. Daarom komt er mogelijk een extra verdieping op het pand.

“De nieuwe huisvesting biedt ons de ideale gelegenheid om gebouw, organisatie, onderwijs en onderzoek op elkaar af te stemmen”, aldus Mirjam Buigel, directeur bedrijfsvoering van de Faculteit Rechtsgeleerdheid. “Waar we op dit moment versnipperd zijn over meerdere locaties, krijgen we straks één hoofdgebouw. Hierdoor ontstaat een nieuwe manier van (samen)werken en een nieuwe dynamiek tussen medewerkers en studenten op de werk- en studievloer.”

De RUG is sinds 2014 eigenaar van het gebouw aan de Oude Boteringestraat 18. De Openbare Bibliotheek zal eind 2019 verhuizen naar Forum Groningen. Het geselecteerde ontwerpteam van Cruz y Ortiz en Inbo start medio oktober 2019. Om tegemoet te kunnen komen aan de groeiende omvang van de faculteit wordt in de planuitwerking tevens een extra verdieping bovenop het gebouw meegenomen.

Deel dit artikel:

 1. Graag wel een terugvallende verdieping die je vanaf straatniveau niet ziet, zodat het straatbeeld waar Grassi met zorg over heeft nagedacht niet wordt aangetast.

 2. Waarom niet het lelijke pand van Studium generale slopen. Bouw daar een nieuw pand in de stijl van grassi. Dus geen verdieping bouwen op het bestaande pand.

 3. Weer een optopping in de binnenstad. Waar is de Welstandscommissie van de Gemeente Groningen die iets zinnigs zegt over beperking van de bouwhoogte in de binnenstad? Ook op het voormalige gebouw van V&D aan de Rode Weeshuisstraat wordt een extra verdieping gebouwd. De hele kleinschalige binnenstad wordt verpest door dit soort projecten. Zal wel weer om geld gaan. Gemeenteraad, wordt eindelijk eens wakker en steek een stokje voor deze schaalvergroting.
  En wat de verbouwing van de OB betreft: waarom de binnenruimte tussen de twee bovenste verdiepingen opgevuld? Daar win je dezelfde ruimte mee als met verhoging van de beide vleugels.

 4. De stad wordt er niet mooier op, steden als Delft, Alkmaar, Gouda dat zijn mooie steden. Maar Groningen wordt steeds lelijker ipv mooier.
  Prachtige panden worden gesloopt.

 5. Goed, ik maak bij deze – dus nu al – proforma bezwaar tegen die bouwvergunnging.

  ==================================================

  NIET DOEN DIE OPTOPPING VAN DE BIBLIOTHEEK.
  NIET DOEN DIE OPTOPPING VAN DE BIBLIOTHEEK.

  1. Omhoog betekent daar nog minder zon!!!!
  2. En wellicht verandering van windstroming!!!!

  NIET DOEN DIE OPTOPPING VAN DE BIBLIOTHEEK.

  NIET DOEN DIE OPTOPPING VAN DE BIBLIOTHEEK.

  Mevrouw Kiki

 6. Jammer dat het forum bijna geopend is. Nu moet Kiki een ander project zoeken om rechtszaken over te beginnen. Het geld moet toch rollen hè? Hoe lang zou het duren voordat mevrouw Kiki een toegangs- en gebiedsverbod voor het Forum en de Nieuwe Markt krijgt? (Vanwege het veroorzaken van geluidsoverlast)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *